Ja idag ska jag sätta en råg surdeg, en som man kan dela upp i många bitar och slänga ner i frysen, ta upp dagen innan brödbaket...
5 dagar... sen blir det uppdelning, nerfrysning och brödbak :)
Råg surdeg:
1 dl vatten (40 grader)
1 dl grovt rågmjöl
Dag 4:
1 liter vatten (40 grader)
1 liter grovt rågmjöl (Dag 1)
Gör så här:
Dag 1: Blanda vatten och rågmjöl i en rostfri bunke på ca. 3-4 dl. Täck med handduk och låt stå i rumstemperatur 3 dygn. OBS! RÖR OM VARJE DAG MORGON OCH KVÄLL!
Dag 4: Blanda ner vatten och rågmjöl i en stor bunke och tillsätt fördegen. Rör till en lös deg. Låt stå övertäckt med handduk i rumstemperatur i ett dygn.
Dag 5: Sur degen är klar att användas
Dela upp degen i tio burkar eller plastpåsar , frys in den surdeg, som inte går åt direkt eller spar i kylskåp. Hållbarhet i kyl ca. 5 dygn. Hållbarhet i frys ca 1 år.
Användning: Ta ut fryst surdeg dagen innan den ska användas och låt den tina i rumstemperatur.
Gör mer surdeg: Av den sista burken/påsen surdeg, gör man en ny sats surdeg, gör som dygn 4 och 5 , samma mängd vatten och rågmjöl.
Receptet hittade jag på kokaihop
Så här ser "degen" ut dag 1 när man blandat
ihop vatten och rågmjöl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar