söndag 18 april 2010

Smultron och Lavendel cheesecake *tävlingsbidrag i cake of sweden*


Tävlingen Cake of Sweden var jag juh bara tvungen att delta i :) har väl tagit mig några veckor att komma fram till vad jag ska hitta på för något. Det blev en cheesecake :)Här är då mitt bidrag som jag legat och funderat på några nätter :)
Här sitter man och ska försöka komma ihåg receptet, har juh bara skrivit ner vissa saker när jag stod och gjorde kakan. Och nu helt plötsligt inser jag att jag totalt glömt bort att skriva i tävlingsbidrags receptet hur många blad gelatin det ska vara i både kakan och i spegeln... hm.. måtte det gå att ändra receptet när det väl kommer ut.
Sen tycker jag att ni ska kila in och rösta på mitt bidrag :)
Kakan blev dessutom riktigt smarrig. Inte bara jag som tyckte det utan min sambo som inte direkt är förtjust i söta saker tyckte denna var underbart god. Den blev inte så söt tack vare mascarpone och dylikt :) Han fick stora ögon... känner mig väldigt glad över att jag fick ihop denna fantasi som funnits i mitt huvud ett bra tag :)
Smultron och Lavendel Cheesecake
Botten:
ca 350 gram pepparkakor
150 gram smör
Fyllning:
3 äggulor
1 dl socker
5 dl grädde
ekologisk vanilj (frön)
5 st gelatin blad
250 gram mascarpone
300 gram philadelfia
rosa pastellfärg
smultron esssens
Lavendel spegel:
3 dl vatten
2-3 dl socker
5 st gelatinblad
några droppar lavendel vatten
kanderad lavendel eller violer (som det är i denna kakan)
Gör så här:
Smula/hacka pepparkakorna till ett fint damm. Smält smöret och rör ner det i pepparkakorna.
Tryck ut i en stor springform på ca 27cm i diameter. Lägg in i kylskåp för kylning/stelning.
Vispa äggulorna och sockret till en slät och krämig smet. Lägg gelatinet i blöt.
Vispa grädde och vanilj i en annan bunke till hård gräddskum.
Blanda sedan ner ägg och socker smeten i grädden och även mascarpone och philadelfia, färga och sätt i smultron essensen allt efter egen smak.
Vispa ihop allt försiktigt tills allt är slätt och fint. Smält gelatinet och häll det i smeten. Blanda om väl.
Häll upp allt i kakan och ställ på kylning i många timmar eller helst över natten.
Lavendel spegel:
häll upp vatten och socker och lavendel vattnet i en kastrull och låt koka upp tills sockret har löst sig.
Lägg gelatin bladen i kallt vatten och låt stå tills dom blivit mjuka, krama ur och lägg dom i den varma kastrullen och rör om tills allt smält ner.
Låt lavendel spegeln kallna.
Ta ut den riktigt nedkylda kakan (lägg den i frys i ca en halvtimme om du är osäker) och häll över den avsvalnade lavendel spegeln.
Har du tillgång till kanderad lavendel eller violer som det är i denna, lägg ut det över kakan innan du häller ut spegeln men det går även bra att sticka ner dom direkt efter att spegeln kommit på kakan, för att få till mönster eller dylikt.
In i kylskåp igen i några timmar.
Ät och njut! :)

15 kommentarer:

  1. Snygg tårta, säkert mycket god med ! Jag undrar VEM äter opp allt du bakar ? Det blir ju en hel del alla dgr tycker jag.

    Maria

    SvaraRadera
  2. wow!!
    så gott tårta och så fint bilden :d
    men du , kan man byta till annan smak va?
    jag ska köpa också essens på samma butik som du köpa hehe , vi få se vilken essens ska jag ta
    kram/sana

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt fin och låter väldigt gott!!!

    SvaraRadera
  4. Maria.. HAHA! Ja du.. jag plågar alla i min omgivning, barn, grannar, kompisar, bekanta, svärföräldrar osv osv och även hönsen *s* blir goa ägg när dom får världens brak kalas :P

    Sana.. tack gumman! Joodå man kan ha vilken essens man vill ;)
    Rekommenderar essensfabriken.. super fin service och jättefina saker. Jag är kanon nöjd :)

    Kram Stina

    SvaraRadera
  5. O vad läckert! Hur kom du på den smak-kombon?

    SvaraRadera
  6. Men vad coolt! Fast blått... jag har svårt att äta blåa saker. Läste nånstans att det inte finns någon blå färg som är giftfri? Men jag kan tänka att smakkombon var läcker.

    SvaraRadera
  7. Guud vad gott, respect alltså på den här kakan! Jag älskar allt som har lavendel i sig, för att inte tala om smultron! Jag vill smaka!! Kram!

    SvaraRadera
  8. Helena.. kan intyga att den blev faktiskt riktigt god. Lär nog göra denna igen när andan faller på :)

    SvaraRadera
  9. Den var MYCKET god!!

    SvaraRadera
  10. Kul att du gillade den :) jag gillade den så mycket så jag tyckte ni kunde behålla sista biten *HAHA*

    SvaraRadera
  11. Maria

    Alltså den skulle vara lila.. ja spegeln... tror jag tog i lite för mycket lila färg men den var lite blå-lila..

    Sen är det bara vanlig snäll pastafärg ;)

    Smak kombinationen har jag gått och grubblat på länge så därför slog jag till :)

    SvaraRadera
  12. Wow vilken häftig blå färg o lavendel o smultron känns som en hit! Lycka till!!!!

    SvaraRadera
  13. Anna.. TACK!.. tanken var väl att den skulle vara lite lila men den blev liiiite för så den ser mer blå ut på bilden än vad den var i verkligheten dock inte så lila som den skulle vara :P Men den blev rätt häftig ändå :)

    SvaraRadera
  14. Det är så härlig färg på din cheesecake! Gissar att den är lika smarrig som den ser ut. Hoppas det går bra i tävlingen!

    SvaraRadera