torsdag 22 juli 2010

Riggans Gotlandslimpa

Eftersom det är så många som har frågat efter just detta receptet och undrat över hur brödet blev så bestämde jag mig för att lägga in receptet till er, bild kommer dock senare eftersom jag fortfarande inte har hört något om min nya dator :( Antar att det är pga semestertider..*suck*

Nåja... vi kör hårt ändå!... :)
Detta recept har jag fått av min vän Rigmor och för att hålla koll på alla mina recept så döper jag dom ibland ifrån den personen jag fått dom ifrån :) Därför heter dagens recept "Riggans Gotlandslimpa" :)


Här kommer då recpetet:

Riggans Gotlandslimpa

Koka upp 1 liter vatten, 2msk salt, 2 msk ättika.
Slå det över 12dl rågsikt. Arbeta kraftigt.

Låt stå i köket över natten.

Tillsätt 75g jäst utrört med 1dl ljummet vatten, 1dl sirap, 3msk Anis&Fänkål och ca 15dl vetemjöl. Jäs i ca 1h.
Knåda kraftigt.
Forma 2 runda bröd. Jäs i 1h.
Grädda i 200 grader i 50-60min.

Linda handduk runt och låt stå tills följande dag... om du klarar av att inte röra dom :P
varmt bröd kan vara omättligt gott :)

5 kommentarer:

  1. Mmm, det låter väldigt gott. Ser fram emot bild så småningom. :-)

    Hur lägger du in "Reaktioner". Det var ju en kul grej.

    SvaraRadera
  2. Ja bild kommer så småningom bara jag skulle få veta när jag ska hämta min dator ;)

    Alltså igår poppade en ruta upp när jag skulle skriva inlägget, om man ville "dela" och använda sig av "reaktioner" så jag klickade i dessa två.
    Dom borde finnas under inställningar eller design och dylikt. Kicka där så hittar du det säkert ;)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Har du möjligen tips på hur man ska förvara kavlingsmarsipan och sugarpaste i denna sommarvärme. Vi har ingen sval eller liknande. Och rumsvärmen är ju rätt hög just nu. Går det bra att förvara i kyl eller frys? Jag gillar din blogg...jag blir så baksugen när jag läser här. Har precis bakat min allra första bröllopstårta. Det var svårt men skitkul. Finns på min blogg om du är nyfiken. www.mariacn.blogg.se. Ha det så bra/Maria

    SvaraRadera
  4. Maria... har skrivit till dig i din blogg, men skriver även här ;)

    Vad kul att du gillar min blogg, alltid roligt att höra att man kan inspiriera folk med det man gör om dagarna...
    Håll ut bara för det kommer mer inlägg med bilder bara jag får hem min dator :) Lite frustrerande just nu*s*

    Detta med marsipan och sugerpaste och dylikt. Jag förvarar alltid mina i plastfolie och sen i täta plastburkar och sen endast i kylskåp. Har insett att dom håller bäst då.
    Sen när jag ska använda dom sätter jag in dom i micron endast någon enstaka sekund, det blir super varmt/hett och mjukt blixtsnabbt så ta bara någon sekund och sen kolla några ggr extra istället. När du gjort det blir det mjuk och lätt att arbeta med igen :)

    Din bröllopstårta var jättefin, så nu e jag juh självklart nyfiken på ditt innehåll? ;)

    Trevlig kväll!


    Stina

    SvaraRadera
  5. Hej igen. Tack för ditt snabba svar. Nu har jag skrivit lite om tårtan på bloggen. Dom ville ha en enkel fyllning. Tur för mig, då jag kunde koncentrera mig på spacklingen, marsipanen och dekorationerna. Detta var min första bröllopstårta och det var ett jättejobb med att lära sig massa nytt. Men det var skitkul. Nu funderar jag på att söka lärlingsjobb till konditor/bagare. Mvh/Maria

    SvaraRadera