söndag 5 september 2010

Maskin bröd "Julitabröd"

Nu har min investering kommit hem till mig. En brödmaskin :) Med tre tonåringar i huset plus en lille man på 11 år går det åt väldigt mycket bröd. Satt till och med och räknade ut vad summan per år bara läggs ner i bröd när vi köper bröd.. det om något blev skrämmande. Ännu värre när man vet hur pass mycket "skit" som finns i dessa bageri bröd. Och ska jag vara ärlig så är jag inte så värst sugen på att baka bröd nästan varje dag. Så nu får maskinen göra jobbet :)
Test brödet jag gjorde första kvällen blev inte så bra. Sjönk i hop rätt ordentligt.
Men i natt kom nästa bröd till och det blev riktigt fin och väldigt gott :)
smörstekta kantareller fick vara som pålägg.. och det är juh sååå gott just nu! :)

Receptet då... joo det finns många recept i boken till maskinen men jag hittade ett på matklubben.se som jag ville testa för det såg så fint ut :)

Julitabröd
3 dl (300g) vatten
Några droppar olja, smör, flytande margarin
1 ägg som knäcks i (kan uteslutas)
5 dl (275g) rågsikt
1 dl (75-90g) brunt socker(farinsocker)
1 tsk (6g) salt
3 dl (180g) vetemjöl
1½ tsk (5g) torrjäst
Kummin
havssalt


Ladda maskinen noga på det sättet som det står i bruksanvisningen
I min maskin ska man börja med det blöta först och sen lägga på torrvarorna och jästen sist.
Sen normal program :)

Detta var riktigt gott och det kommer att göras många gånger om :) Och eftersom kummin är så gott i och pappa här i huset älskar bröd med kummin i så fick det bli brödsmaken :)

8 kommentarer:

 1. Måste nog fundera på en sån där mackapär... underlättar nog med sonens glutenfria bröd också... det är det som hindrar mig från att baka idag... och det är INTE billigt med glutenfritt...

  SvaraRadera
 2. Vad gott de såg ut :) Vågar inte räkna på vad mycket pengar man lägger på bröd men de är nog mycket, så du har säkerligen gjort en bra investering och kommer att kunna spara massa pengar :D Kanske borde skriva upp de på önskelistan jag också ;)

  SvaraRadera
 3. Lotta.. tycker jag du ska göra. Min maskin har till och med ett enskilt program för glutenfri bröd såg jag ;)

  Milli.. hm.. jag kom över 6000kr per år som vi sätter i enbart mjukt bröd... tycker jag är rätt mycket.. framförallt när det då är köpt och man inte vet riktigt vilka hemska E-saker som ligger där i:/

  SvaraRadera
 4. Kul med en brödmaskin, min bror fick en av mig och mina föräldrar i 30-års present, den används aldrig då han inte lyckas få några bra bröd, får försöka hjälpa honom att hitta bra recept som funkar, synd att maskinen bara står, den kostar ju ändå 1000 :- liksom , själv bakar jag allt vårat bröd, fast utan bakmaskin, främst surdegsbröd.

  Min bror gillar bara ljusa bröd som typ sötlimpa, :-) , onyttiga kille, så om du hittar ett sådant recept som fungerar bra så lägg gärna i den på din blogg

  SvaraRadera
 5. Tack för ditt svar i min blogg, skall ta hem brödmaskinen hit till mig och prova att baka lite olika bröd

  SvaraRadera
 6. Lyx med en bakmaskin! Själv drömmer jag fortfarande om en Kitchen Aid... men tills vidare får jag köra med elvispens degkrokar. ;-) Fast vi är ju bara 2 personer och en hund i familjen, så jag behöver inte baka så ofta, en gång i veckan kanske.

  SvaraRadera
 7. cupfluffan.. ska bli roligt att höra resultaten ;)

  Maria... riktigt riktigt gott blev det och kommer att bakas många ggr igen :)

  Helena.. lyx är det ja och det är nog det bästa köpet jag gjort på länge :)

  Kitchen Aid var jag åxå så fruktansvärt sugen på men insåg att bunken är alldeles för liten här hos mig så det fick bli en Kenwood Major istället :)

  SvaraRadera