söndag 19 september 2010

DDL..


Vad är DDL?!!!! Dulce de lech (stavning vetti katten.. många stavar olika tydligen)
Man tar en burk sötad kondenserad mjölk, tar bort pappret ifrån konservburken. Sätter den i en kastrull och häller ordentligt med vatten över burken (vattnet MÅSTE vara täckt över burken/burkarna hela tiden) sen småkokar man burken i minst 3h för ljus kola, 4h för lite mörkare 5-6h för riktigt mörk.
En tjock krämig kolasås som är så himla underbart god och som man kan göra så himla mycket av. Den är söt och krämig men inte lika sliskig som vanlig kolasås.. men sött e juh sött :)

14 kommentarer:

 1. Annars öppnar du burken och häller den kondenserade mjölken i en värmetålig skål och micrar tills du uppnått samma konsistens som när du kokar hela burken.
  Går betydligt mycket fortare

  Mvh Linda Runn

  SvaraRadera
 2. Nämen!!!!! Vilken bra tips Linda.. hade jag verkligen ingen aning om. TACK! ;)

  SvaraRadera
 3. Dulce de leche är så himla gott! Verkigen to die for!

  Vad kul att du såg oss i Kalmarposten! Bally går in stenhårt för att bli kändishund. Han vill numera att vi ska kalla honom för Bally Gaga. ;-)

  SvaraRadera
 4. den där sörjan é riktigt god:) härlig blogg du har!! har ett recept på en tårta..ska nog ta o lägga upp den en dag

  SvaraRadera
 5. Mmmmm. Det är livsfarligt gott. Brukar röra ut kolan i lite ovispad grädde så de blir lite mer såsig!

  SvaraRadera
 6. Jag kokade min knappt två timmar och den blev jättebra, tjock och krämig och mycket god.
  Mvh. Jeanette

  SvaraRadera
 7. Okej. Och för en som inte bakar så ofta men som gärna vill så kan ni berätta var man hittar sådana burkar med mjölk! :D Ica? I vilken sektion då? Jag har aldrig sett något sånt!/C

  SvaraRadera
 8. C.. På ica finns dom men nu är jag inte så van handlar på ica så jag kan inte säga direkt var dom är men jag kan tänka mig i närheten av bakprylarna ;)
  På Willys har dom dom åxå och jag har sett att dom står på lite olika ställen tyvärr från butik till butik. Här där jag handlar har dom nu flyttat om så nu har jag ingen pejl ännu på var dom står. Men det bästa du kan göra är att fråga personalen så börjar du hitta dom på dom olika butikerna. Det finns nämligen olika märken så burkarna ser olika ut. så fråga personalen, det är nog bäst.
  Och då frågar du efter Sötad kondenserad mjölk. Måste vara sötad ;)

  SvaraRadera
 9. C meddelar härmed att på Hemköp vid Triangeln i Malmö finns denna mjölk på hyllan längst ner på bakavdelningen! JAg kastade nämligen ett getöga dit då jag var där i dag och där stod de som om de aldrig gjort annat. Detta har de förmodligen gjort också, men då man inte har en aning om vad man skall göra med dem så ser man dem inte! :D

  SvaraRadera
 10. C ... ja du ser... så va det för mig åxå ;)

  Tack för tipset! Nu vet ni malmö bor var ni hittar kondenserad mjölk ;)

  SvaraRadera
 11. Haha, nu går jag och kollar i alla affärer var den finns denna mjölk som jag aldrig sett förut. På Ica Malmborgs på Mobilia finns den lite högre upp än ögonhöjd bland bakgrejset. Där hade de för övrigt riktigt roliga baktillbehör! Jag återkommer med rapport från annat inkpsställe =)

  SvaraRadera
 12. C... *skratt* vad roligt att du fick en ny sysselsättning :P


  Kram Stina

  SvaraRadera
 13. Bara jag sku lära mig använda den nu då...Blir det som vår finländska Kinuskisås? :D

  SvaraRadera
 14. C nää ja sko no int säij att e var som våran Kinusiki. Denna blir tjock och med en liten annan smak.
  Du tar bort pappre åsså stoppar du ner burschin i en kastrull. Fyller me vatten så e gar över burchin.. småkokar i minst 3h å hallder kolll så e ji ALLTI vattne över burschin... sedan tar du bort an om du vill ha ljus kola efter ca 3h... låter e svaln på köksbänschin... öppnar å mockar ur ;)
  fan nu vort ja sugen på häimlaga kinuski*s*

  SvaraRadera