måndag 12 mars 2012

White Almond Velvet Cake med hallon och chokladfrosting


Ville testa en ljusare botten till den inkommande bröllopstårtan som jag ska göra till två jätte goa vänner. En botten helt utan äggula. Tror att med lite extra vit färg i så blir den ännu ljusare. Härlig effekt till en bröllopstårta tycker jag. Fast då blir det nog utan mandel essense :)
Denna var ju onekligen jäkligt smarrig med chokladen och framförallt de hela hallonen i :)
Lite pärlor på blev det ju :)
Man ser väl inte direkt hur ljus bottnen blev tyvärr ... men ljusare blev de :)Recepten på både den vita kakan och chokladfrostingen har jag varit inne och kuppat ifrån Fina Lisa med bloggen Sockerrus. Hade även lite hela hallon mellan bottnarna i chokladfrostingen också :)

White Almond Velvet Cake


135 g äggvitor (ca 4 1/2 st)
240 g mjölk
1 1/4 tsk vaniljpulver (2 1/2 tsk vaniljsocker)
1 tsk mandelessens (mandelarom)
300 g mjöl
300 g socker
1 1/3 msk bakpulver
1/4 tsk salt
170 g smör, rumstempererat
Ev lite pastafärg (karamellfärg)


Gör så här:
Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelessens. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 20 cm formar och grädda på 175 grader i 25-35 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill du hellre använda en form så dubblar du gräddningstiden och kan kolla av med sticka efter minst 40 min.Len chokladfrosting


1 dl grädde
150 g mjölkchoklad
60 g smör
2,5 dl florsocker
3 msk kakao
1 tsk kokande vatten
Gör så här:
Häll grädde i en kastrull och värm upp. Rör ner hackad choklad och fortsätt att röra tills allt har smält. Ställ blandningen i kylen i 30-60min. Den ska bli ungefär rumsvarm.
Vispa rumsvarmt smör fluffigt.
Häll i florsockret, kakaon och det kokande vattnet. Rör om.
Ta ut chokladblandningen från kylen och häll ner i smörkrämen. Vispa tills allt är väl blandat. Är frostingen för rinnig så kan du tillsätta lite mer florsocker eller ställa in den i kylen en liten stund.

4 kommentarer:

 1. Oh vad gott det ser ut! Jag borde inte få läsa matbloggar när jag är hungrig...

  SvaraRadera
 2. Mums så gott de ser ut!!! Härligt med vårsolen

  SvaraRadera
 3. Helena... haha näää det är som att gå in på ett matvaruhus och va hungrig ;)

  Sara ja nu är det härligt.. våren är här i södra sverige iafl :)

  SvaraRadera