lördag 12 juni 2010

Syrén saft

Syrén saft var det ja.. självklart måste det testas... jädrans i gatan va gott och speciellt det var :) Mycket speciell smak, dock något jag känner igen men inte kan sätta finger på...
Testade göra marmelad också men färgen blev jätteful så jag fick tillsätta färg, blev dock riktigt mörklila... men så här såg det ut när det var saft iafl :)

Här kommer självklart också ett recept som jag hittade på matklubben.se som jag använde mig utav.

Syrén saft
40 st klasar blå bonnsyrén
2 liter vatten
2 kg socker
2 st citroner
50 gram citronsyra

Lägg först syrén klasarna på ett vitt papper för att ev. små kryp ska trilla bort. Lägg sedan ner klasarna i en hink eller något större kärl.
Koka upp vattnet och sockret och häll det hett över blommorna

Borsta citronerna väl och riv av det gula. Dela frukten och pressa ur saften. Blanda ner citronskal, citronsaft och citronsyra i syrén hinken.

Täck över och låt stå svalt i 4 dygn . Rör om två ggr per dag.

Fyll på rena, kalla flaskor. Förvara kallt/svalt. Går också utmärkt att frysa.

9 kommentarer:

 1. Låter som när man gör flädersaft! Spännande med syren.

  SvaraRadera
 2. Såg recept som var i princip likadant... så visst gör man så med fläder åxå ;) bara att man tar annan blomma..*s*

  SvaraRadera
 3. Detta måste jag testa! Ser otroligt gott ut!

  Missa inte första tävlingen för månaden som har startat nu! Du kan vinna ett fullproppat paket fyllt med formar från Kalasform! Skulle vara jätte roligt om du deltar! Ha det bra! Kram Daniella - BakeCake

  SvaraRadera
 4. Hur blev den marmelad? Min smakade absolut ingenting och färgen blev väldigt trist! Gjorde du den på saften?

  Hittade aldrig receptet på dina violbiskvier. Hur gjorde du fyllningen!

  SvaraRadera
 5. Daniella.. ska kika ;)

  Anna.. marmeladen blev inte så lyckad, nästan lika hård som sten.. fick nog i för mycket pektin.. så jag måste testa igen. Men när man väl fick till det så blev färgen jätte tråkig så jag fick sätta i lite pastafärg istället ;)

  Violbiskvierna är gjorda på precis samma sätt som dom andra biskvierna men jag har bara hällt i viol essens i smörkrämen. Receptet på biskvierna hittar du under "kakor" gå sen ner lite tills du hittar biskvie receptet ;)
  Där står hur jag gör fyllningen osv :)

  Jag gör den med sockerlag, direkt sockerlagen börjar koka upp (bubbla) så blir den blank nästan genomskinlig och då tar jag den direkt från spisen, vispar sönder äggulorna och sen häller liiite sockerlag under vispning och sen fyller jag på mer och mer. Då skär sig inte äggulorna och det blir inga sockerkristaller ;)

  SvaraRadera
 6. Syrénsaft är vasinnigt gott! Gjorde i stort sete samma recept förra veckan! Jag tycker det har en lätt eftersmak av grapefrukt. Lite beskt sådär. Jättegott! Om man använder de syrenerna som är riktigt mörklila ska man få en lilfärgad saft har jag hört, själv fick jag dock använda ljuslila och fick samma rödaktiga färg som du!

  SvaraRadera
 7. Åh vad god saften ser ut! Och vad kul att den smakade så gott också! Jag är verkligen supernyfiken, jag vill smaka själv! Får se om jag hinner göra någon saft innan syrenen blommat över... men flädersaft får det bli sen i alla fall! Kram!

  SvaraRadera
 8. Josephine... riktigt gott var det... fast en speciell smak så det gick inte riktigt hem hos barnen *s*

  den ser riktigt underbart god ut och har man lite speciell smak som jag så halkar den ner så bra så :P

  fläder hoppas jag åxå på att hinna göra.. har fixat mig en egen buske som stått i kruka ute över vintern och nu växer den så det nästan knakar i huset..*s* så den ska nog få planteras ut här snart :)

  SvaraRadera
 9. det ville jag också testa, såg receptet i Allers häromdan, men har inte haft tid att plocka syrener. Ska kolla imorgon om det finns några kvar

  SvaraRadera