onsdag 27 oktober 2010

Sylt kakor med choklad ganache

Dessa sylt kakor hittade jag i tidningen jag fick av Carina häromkvällen. "Allt om mat". dom såg så otroligt goda ut att jag bara var tvungen att testa dom. Stendiggade dom verkligen men ganachen tyckte jag inte riktigt om. Får ändra lite tills nästa gång :) För göra dom igen lär jag nog göra :) MUMS! Hemma gjord kokt jordgubbssylt tackar man aldrig nej till i bakverk :)

Så här såg dom ut på bilden i tidningen.. Den lilla ovanpå högg jag när dom var klara :)
Sen hittade jag Dr.Oetkers choklad dekorations glasyr... Bokstäverna och texterna nedanför är just skrivna i den med vitchoklad :)


Nu var det juh så beklagligt att det var Hanna som kom med sin mamma Mia idag och inte Hilda.. men Hanna hittade sin kaka med hjärta på och jag tror den smakade precis likadant som hildas kaka :)

Vill ändå visa den kakan som blev bäst på bild.. man ser riktigt hur jordgubbssylten blänker i kakan .. och hur ganachen såg ut när den stelnat lite. MUMS!
Och för er som vill ha receptet... så kommer det naturligtvis här nedan. Bli inte skrämd av alla moment och ingredienser.. dom är inte svåra alls att göra :)
Sylt kakor med chokladganache (ca 25 kakor)
4 dl vetemjöl
150 g smör
1 dl strösocker
1 ägg
Jordgubbsfyllning:
125 g smör
1½ dl strösocker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk+ 1/4 dl jordgubbssylt
Chokladganache
75 g mörk choklad (70%)
75 g mjölkchoklad
1½ dl vispgrädde
Garnering:
1½ dl florsocker
1 tsk jordgubbssylt
2 tsk vatten
Gör så här:
Blanda mjöl, smör och socker gärna i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i små veckade aluminiumformar. Ställ formarna i kylskåpet medan fyllningen tillagas.
Fyllning: Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Rör i mjölet, blandat med bakpulver och 1 tsk sylt.
Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut 3/4 dl jordgubbssylt i botten på formarna. Klicka i smeten. Ställ formarna på en plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 20min. Låt kakorna kallna.
Ganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Låt kallna. Bred chokladganachen på kakorna.
Blanda florsocker, jordgubbssylt och vatten och rör till en slät glasyr. Fyll glasyren i en spritspåse utan tyll. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa små hjärtan på kakorna.
Lycka till!


8 kommentarer:

  1. Jag tyckte också att de där kakorna såg jättegoda ut! Men jag har inte orkat baka dem än... du kanske kan sms:a över en kaka? ;-)

    SvaraRadera
  2. Dom var faktiskt goda :)

    Helena... självklart! inga problem.. :P

    SvaraRadera
  3. Kikar in här då och då och förundras alltid över din kreativitet! You go girl!

    SvaraRadera
  4. Anna.. haha tack! Mjaa ibland är jag i farten du.. och ibland stannar allt upp.. men det är väl så det ska vara ;)

    Kram Stina

    SvaraRadera
  5. ahhh ser verkligen supergott ut!!

    SvaraRadera
  6. Mmmm så smarriga! Vilka mästerverk!

    SvaraRadera