måndag 27 december 2010

Julstjärnor/jultårtor..
Dessa är ett måste till julen :) Vad jag först trodde var att det bara var vi Finländare som gjorde såna här till julen, uppgiven efter många varv i olika butiker insåg jag att jag fick ge upp, ingen sån där härlig svart tjock plommon marmelad hittade jag. Tog då den jag hittade som var lite röd i färgen och hoppades att det skulle smaka lite likadant. Och jag kom faktiskt riktigt nära i smaken :)
Har nu efter många olika pratstunder med folk häromkring förstått att dessa även varit vanliga i sverige förrut men att många slutat göra dom.
Hur kan man sluta göra dessa till jul?.. det är något av en gåta för mig. Jag älskar dessa :) och våra barn är åxå rätt så tokiga i dom.
Nästa år ska jag nog banne mig importera in lite härlig plommon marmelad tror jag allt :) för dessa är grymt goda och jätte snabba att göra :)

Man köper färdig smördeg som man bara plockar fram plattorna ur förpackningen på. Sen delar man dom mitt itu..
Sen skär man in ett snitt från varje hörn och viker flikarna inåt typ varannan, på med marmelad i mitten (eller som jag som vill ha den innanför flikarna) Sen penslar man på lite uppvispad ägg och sen in i ugnen..
När dom svalnat silar man på lite florsocker.... KLART! :)

8 kommentarer:

 1. Men jag sa ju att Barnmatsburkarnas plommonpuré passar lika bra! :D Lättare än att importera de där plastburkarna med otäta lock :D God Fortsättning!

  SvaraRadera
 2. Carola.. japp jag vet att du sa det. Jag tog hem en burk... var inte nöjd alls. Var däremot nöjdare med den stora marmelad burken jag hittade på Willys ;)

  SvaraRadera
 3. Du kanske kan göra eget plommonmarmelad av torkade plommon så blir den som vi har här i Finland!:)

  SvaraRadera
 4. Alexandra.. nämen! Det har jag inte ens tänkt på att jag kunde göra... jag har hemmagjord plommonsylt men den är ifrån egna plommon.. sen köpte jag ju.. nämen det måste jag nog testa till en annan jul :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 5. De ser jättegoda ut!

  SvaraRadera
 6. Carina det var dom åxå. Vi skulle ha haft dom här till glöggen när ni var här men dom glömde jag totalt bort :/

  SvaraRadera
 7. Sånt får man INTE glömma bort :(

  SvaraRadera
 8. Nääeee får man inte :( ... flåt! *S'

  SvaraRadera