lördag 16 november 2013

En bakelse med känsla och smak av Paris och Champagne


En Brownie botten med mörka chokladbitar och mandelflarn och en vit mousse, med smak av Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut. (Den mörka flaskan bakom bakelsen) Även spegeln är gjord av samma Champagne.
En mini choklad macaroon med samma mousse emellan och med  ätligt guld på som dekoration.
Dessa bakelser sköljs ned med Alexandre Bonnet Perle Rosé (den andra flaskan på bilden)

Varför inte lyxa till det med en romantisk lördag i Paris anda :)

Dessa bakelser är i vuxensmak, dock blev smaken len och fin och resultatet blev mycket bättre än vad som kunde tänkas bli :)

Recepten hittar ni längst ner på sidan.





Lite lyx så här på senhösten behövs för att man ska orka med höstmörkret :)


CHOKLAD OCH MANDEL BROWNIE
350g smör
5 dl socker
6st ägg
1 dl ljus sirap
1 nypa havssalt
3 dl kakao
3 dl mjöl
3 dl mandelflarn
350 gram grovhackad mörkchoklad

Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget. Sen ner med sirap och salt. Blanda ihop kakao, mandelflarn, grovhackad choklad och mjöl i en separatbunke. Häll sedan över det i ägg vispet och rör om försiktigt tills allt är jämt.
Häll allt i en långpanna på ca. 30X35cm. Lättast är med bakplåtspapper i botten. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 40-45minuter. Ta ut och låt kallna helt, bäst om den får stå kallt över natten.

Stansa ut fyrkanter (finns metall fyrkanter på Servera) Låt brownien vara kvar i dessa fyrkanter och bygg upp sidor med overhead plast.

MOUSSE
5 dl grädde
5 blad gelatin
4 dl Alexander Bonnet  Grande Réserve Brut Champagne
3 äggvitor
1 dl socker

Blöt upp gelatinet i kallt vatten i 10min. Vispa grädden. smält gelatinet tillsammans med Champagnen. Häll champagnen och gelatinet i vispgrädden och rör om, låt stå kallt medan du vispar äggvitorna hårt, häll i sockret lite i taget medan du vispar. Vänd försitkigt ner äggsmeten i champagn grädden och ställ kallt en stund, rör om då och då tills du får den så pass slät och tjock du vill ha den.
Häll sedan ner över brownien och ställ in den i kylen för att stelna.

CHAMPAGNE SPEGEL
4 gelatinblad
2 dl Alexander Bonnet  Grande Réserve Brut Champagne

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 10min. Häll Champagnen i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält med champagnen på låg värme. När gelatinbladen smält, ta av kastrullen och låt svalna tills det blir simmigt eller tills den är nästan rumstempererad.

Ta ut bakelserna och häll på spegeln och lägg sedan in dem i kylskåpet igen.


CHOKLAD MACAROONS
150 g fint fint malen mandel
150 g florsocker
2 msk kakao
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
Karamellfärg


Gör så här:
Sikta mandeln, kakaon och  florsocker i en bunke. Vispa ihop 60 g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 g socker under vispningen. Blanda socker och vatten till sockerlagen , låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godis termometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras rätt snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15min. Rör i 60 g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen.
Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket , smeten ska vara trögflytande . Fyll en spritspåse
och spritsa ut små rundlar på bakplåtspapperklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader i 8-10min


Låt svalna och spritsa sedan moussen som blev kvar mellan macroonerna och dekorera med ätligt guld :)




Servera och njut!


 


 

4 kommentarer:

  1. Med dessa lär du lätt vinna tävlingen!!

    SvaraRadera
  2. Åh vad läckra, låter så himla gott! Och lyxigt! Tycker du använt champagnen jättebra och fått till en riktigt bra bakelse! Lycka till i tävlingen :) /Pernilla som också är med i tävlingen :)

    SvaraRadera