onsdag 17 oktober 2012

Syndig nougattårta


Ja ibland måste man väl få vara syndig? eller hur??? :)
Jag blev tipsad om Åsa Swanbergs bok "Sweet dreams" och jag måste ju säga att nog finns det en hel del syndigt goda saker i den. Liiite besviken på bilderna dock, lite mörka och dystra. Men mycket enkla bakverk som såg lyxiga och goda ut.
Först ut blev då den syndiga nougat tårtan. Och som ni ser på första bilden, dvs min bakade tårta så ser den inte ens i närheten ut som Åsas på bilden längst ner.
Jag har faktiskt tagit kort på boken och av bilden på hennes syndiga nougat tårta :)


Jag försökte mig på det där med att låta nougaten rinna ner över tårtan å bli så där som på bilden. Men jag gav upp till slut och tog tag i osthyvlen och hyvlade nougaten. Och eftersom nougat e så där syndigt god så drog jag på lyxvarianten, dvs hela paketet :)
Smakade själv bara en liten tsk och nog var den riktigt syndigt god. Vet dock inte om det blev för mycket om jag hade tagit en rejäl bit med tanke på hur pass sockerbombs aktig den var med dess ingredienser. Men den hade iafl en strykande åtgång och tog snabbt slut. Inget i frysen och inget i soporna :) Så då måste den ändå ha varit god :)



Receptet då :) Ja här kommer det


SYNDIG NOUGATTÅRTA
Kaka
400 g hasselnötsmassa
1 ägg
3 äggvitor
1/2 dl kakao

Fyllning
5 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
3 äggulor

Dekorering
100 g nougat (eller 500g hyvlad med osthyvel som jag gjorde)


Kaka: Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ihop hasselnötsmassan, ägg, uppvispade äggvitor och kakao. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 30min. Låt kakan kallna

Fyllning: Vispa grädden. Hacka chokladen grovt och smält den, låt stå en stund att svalna. Rör sedan ner en äggula i taget i chokladen, mixxa gärna med stavmixer. Vänd ner grädden, lite i taget. Häll smeten över kakan i formen. Täck över och frys tårtan i 1 timme.

Dekorering: Smätl nougaten och ringla den över tårtan. Ställ in den igen i frysen i minst 3 timmar. Ta ut tårtan  30 minuter innan den ska serveras. Dra försiktigt en kniv längst kanten och lossa sedan tårtan från formen.

Jag frös den i en timme, och rekommenderar att hoppa den där biten med att smälta nougaten för det blev inte alls bra. Det som däremot blev kanon var att bara hyvla över nougaten som kebab slimsor :) Ska det vara nougat så ska det vara ;)

8 kommentarer:

  1. Utan att på något sätt vara elak mot Åsa... men jag tycker din tårta med hyvlad nougat ser godare/finare ut... och nej det säger jag inte för att vi är vänner... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Goa Lotta... Nå min blev ju aningen syndigare än Åsas eftersom jag har ett STORT paket nougat på min å lite frusna hallon :P

      Och jag kan väl säga att jag tyckte nog att det blev bättre med hyvlad nougat än med smält för den packades och blev jättehård när den frös sen, alltså svårt att skära i den. Så gör jag den igen så bara hyvlar jag nougaten innan servering. Ett tips om man vill göra den själv ;)

      Radera
  2. Åh va god den ser ut,ja bara älskar nougat så skulle älska den här.P.s din tårta blev finare faktiskt :D
    När får vi receptet då? :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är ju receptet på plats :)

      Några tyckte det såg ut som kebab ovanpå.. haha!

      Radera
  3. Vad är hasselnötsmassan gjord av?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hasselnötter? ;) Nej men jag gjorde ingen egen hasselnötsmassa utan jag tog vanlig hasselnötskräm..;)

      Radera
  4. Sitter här och dreglar nu! =) Den ska måste jag göra snart!!!

    Har nyligen startat ett bakforum för oss som älskar att baka. Kika gärna in där och ställ frågor, svara på frågor eller gör reklam för din blogg.

    Ha en bra dag! /Sockersött

    SvaraRadera