tisdag 19 april 2011

Dulche de lech glass :)


Dulche de lech älskas av barnen här hemma, härligt tjock kladdig kolasås :) ännu godare i glass, i riktigt hemma gjord vaniljglass :)


Dulche de lech glass
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk, standard
(själv använda jag mjölk från bonden, dvs väldigt fet)
12 äggulor
3 dl strösocker

Gör så här: Häll grädde och mjölk i en kastrull. Värm gräddmjölken och koka upp den och rör då och då (försiktigt så att den inte kokar över) Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter, helst med elvisp.
Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning. Häll tillbaka glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 85 grader, precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej, för då spricker och grynar sig glassmeten.
Kyl glassmeten i kylskåp eller frys (rör om då och då) tills den kallnat.
Häll upp i glassmaskinen och låt maskinen jobba, eller om du ej har en glassmaskin så frys in och rör om var 20:e minut ungefär.

När glassmaskinen jobbat klart eller du rört och fryst glassen till en tjock glassmet (mjukglass konsistens)
Häll upp i en burk eller där du vill frysa in den.

Tag en burk DDL som du kokat dagen innan, klicka ut kolan över hela glassburken, kolan hamnar i botten som lite små klumpar.
Frys in glassen över natten!

Mumsa gott! :)

Denna glass blir som en drog! haha

15 kommentarer:

  1. Ja, det är måste ju vara hur gott som helst, inte bara för barn. ;) Och ser att du har riktiga Pentikmuggar hemma, så skoj. :)

    SvaraRadera
  2. Det låter smaskigt! :)

    Har du kolan ovanpå eller i glassen?

    SvaraRadera
  3. Tove.. självklart! Fast är lite bedrövad att jag bara hann med fyra muggar av dessa innan jag drog till sschhveeden ;) dessa är väl ca. 12år eller nåt. Ser ut som nya.. varit MYCKET rädda om dom :)
    Har haft 16st fina glas av typ samma sort.. eller svartvinbär inslipad i glaset.. vet inte hur många jag har kvar men rätt många.. nåt enstaka som gått sönder. Dom är ju så sköra. Dukas enbart till fest :)


    Tina N. Jag klickade ner kolan innan jag frös ner glassen ;)

    Recept kommer lite senare! :)

    SvaraRadera
  4. Dulche de lech glass är så tokgott :-)

    SvaraRadera
  5. Tack för en jätteinspirerande blogg!

    /Marina

    SvaraRadera
  6. Marina... Nämen... tusen tack för den fina kommentaren.. skoj att du funnit mig och att jag även kan inspirera någon annan med mitt bakande ;)

    SvaraRadera
  7. Herregud, Stina!

    Detta lät ju supergott. Jag som ÄLSKAR dulce de leche. Mums... måste prova det någon dag, lita på det! ;-)

    Förresten! Du får gärna kika in i mina båda bloggar (Tårtspecialisten.se och Inredningstipset.se) jag har flera tävlingar där nu!
    I Inredningstipset.se är det inte många läsare, så chansen att vinna där är ju stooor :-)
    Testa på, vetja? :-)

    Stooor kram!!!
    Malin

    SvaraRadera
  8. Malin.. haha jag kan säga att minstingen William sitter i soffan nu å mår gott efter att han fått sin skål med glassen... den är såååå god :)

    ahh jag såg något skymt om din tävling idag men satt på jobbeet... ska kika närmare på det i dagarna när jag hinner och är hemma :)

    Stor kram tjejen!


    Stina

    SvaraRadera
  9. Men vilken kanonidé! Det som är så gott, och så glass - kan ju bara bli succé :)

    Glad påsk, Stina!

    SvaraRadera
  10. Cecilia... TAck.. ha en skön påsk du med ;)

    SvaraRadera
  11. Det låter helt underbart gott!

    SvaraRadera
  12. Guud vad gott de såg ut :) Gjorde dulce de leche för första gången för nån vecka sen och den var jättegod och kan mycket väl tänka mig ha den till glass :)

    SvaraRadera
  13. Ja den är super duper god :) DDL och speciellt i glass :)

    SvaraRadera
  14. Åhh, det låter ju helt underbart! Går det att göra utan glassmaskin tror du?

    Kika gärna in i min nystartade tårtblogg o säg vad du tycker! :)

    SvaraRadera
  15. Milis... Klart det går :) Fast man får röra var 20min ungefär så går det bra :)

    SvaraRadera