onsdag 24 augusti 2011

Lingon rutor & gula rutor



Vad är väl inte bättre än att fylla frysen med långpanne kakor?!!! :)

Lingonrutor är en av favoritkakorna hos mig och det är ju en hel evighet sedan jag bakade dom... vips så fanns dom i frysen :)

Och gula rutor.. är inte dom goda så säg :)

Och självklart plitar jag ner recepten... för nu är det verkligen dax att fylla upp frysarna.. tycker ni inte det?! ;)


LINGONRUTOR
4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
1 msk bakpulver
150 g margarin eller smör
1 ägg
2 dl lingonsylt

Strössel:
1½ dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vanillinsocker
50 g margarin eller smör

Blanda mjölet, sockret och bakpulver i en bunke. Finfördela matfettet i detta.
Tillsätt ägget. Blanda alltsammans.  Tryck ut degen i en smord liten långpanna, ca 20X30 cm.
Fördela lingonsylten över degen.
Blanda havregryn, socker och vanillinsocker till strösslet. Smält matfettet och häll över det. Rör om väl. Bred havregrynsmassan över sylten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20min.
Låt kakan svalna. Skär den i fyrkanter.

Jag gjorde dubbelsats och använde mig av den vanliga ugnsplåten :)


GULA RUTOR
4 ägg

4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2,5 dl vatten, varmt

Glasyr:
200 g smör, smält
2,5 dl strösocker
2 äggulor
4 msk vaniljsocker

Garnering:
1,5 dl kokosflingor

Gör så här:
Klä en långpanna med bakplåtspapper eller smörj den med margarin.


Botten:
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och tillsätt det i äggsmeten. Rör om.
Tillsätt det varma vattnet (kokat och svalnat något) under omrörning.
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, prova med sticka. Låt svalna.


Glasyr:
Smält smöret, tillsätt socker, äggulor och vaniljsocker under omrörning. (4 msk vaniljsocker kan låta mycket men det behövs alltihop) Låt småsjuda en liten stund under omrörning då det ska smaka lite kolaaktigt samt att sockret måste smälta.

Bred glasyren på den kalla kakan. Glasyren är ganska lös men stelnar när den blir kall. Strö över med kokos. Låt kakan stå kallt. Skär sedan i rutor.


1 kommentar: