måndag 25 juli 2011

Surdegsbröd på dinkel fullkorns grund.


Började bli sugen på surdegsbröd... trots att jag inte bor tillsammans med vår bagarstuga och ugn längre. :(
Men visst.. det duger fint ifrån vanlig ugn åxå.
Har nu lekt rätt många dagar med en surdegsgrund som jag gjort på dingel fullkorn, dvs jag började faktiskt med vete men övergick till mer och mer dinkel istället och det gick fint fint. Kolla så vackra bröden blev till slut :)
Trots att jag jobbade min första 8h dag inom äldreomsorgen så kom jag hem pigg och glad.. måste vara alla otroligt härliga människor man jobbar med. Tänk vilken glädje många äldre ger.. :)
Så här blev det iafl två jättestora fina bröd.
Det ena brödet skar jag mitt itu för att att dels mumsa en varm skiva och för att få ett litet kort. Får se hur det ser ut i morgon det andra när det gottat sig i handduken :)

Receptet hittade jag på http://www.kokaihop.se/, grund receptet vill säga.. sen kan ju jag aldrig hålla mig till det men i överlag så är det samma recept.

Surdegsgrund
150 gram vetesurdesggrund

200 gram vatten, 40º
200 gram vetemjöl

Deg
30 gram jäst
1 200 gram vetemjölspecial
900 gram vatten, 40º
0,5 dl olivolja
1,5 msk honung eller sirap
200 gram dinkelfullkornsmjöl
40 gram salt
80 gram dinkelflingor (eller havregryn)


GÖR SÅ HÄR:

Dag 1. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Låt den stå i rumstemperatur över natten (8-12 timmar).

2. Dag 2. Blanda surdeg, jäst och vatten och rör runt tills jästen löser sig. Tillsätt allt vetemjölspecial, olivolja och honung kör ca 7-8 minuter.

3. Tillsätt saltet, dinkelmjölet och dinkelflingorna och kör ytterligare ca 5 minuter.

4. Lägg över degen i en olivolje-inoljad bunke och täck med plastfolie eller använd en stor plastlåda med lock.

5. Jäs 2 timmar.

6. Sätt ugnen på 250 grader och låt en plåt stå med i ugnen och bli varm.

7. Häll ut degen ur bunken på ett mjölat bord. Dela degen i 2 stora delar och forma lite lätt till bröd. Lägg dessa på den varma plåten, snitta med en vass kniv. Sänken ugnen till 225 grader.

8. Grädda bröden långt ner i ugnen, ca 40-60 minuter. För exakt innertemperatur stick in en termometer efter ca 20 minuter, 97 grader = färdigt.

9. Låt svalna på galler utan bakduk.



MUMS!!!

7 kommentarer:

  1. oh, vad gott!! Jag älskar surdegsbröd, men har aldrig bakat det själv ;)

    SvaraRadera
  2. Vilken fint bröd du har gjort!! vill gärna smaka de hehe ;d

    SvaraRadera
  3. Carina.. jamen dax för det nu då ;)

    Sana.. det blev jätte gott så det blir nog nya bröd snart fast med lite kryddor i :)

    SvaraRadera
  4. Åhh, Stina då!! Men så goda de ser ut!! Kram Milla

    SvaraRadera
  5. Fluffan.. dom blev jättegoda :)

    Milla.. något för dig att testa kanske ;)

    SvaraRadera