söndag 24 juli 2011

Jonas Maräng Tårta


Jonas fyllde 17 år igår. Han älskar maräng i alla olika former, naturligtvis skulle han få en i tårtform också :)
Det fick bli Leilas franska maräng tårta.
Förra sommaren gjorde jag sådana här fast i storlek som en snöboll.. Igår fick det bli en jättestor istället :)

Fyllde den sedan med vispad grädde, ringlade över chokladsås och satte på körsbär, jordgubbar och blåbär, smarrigt smarrigt :)
Den satt som en smäck efter vår födelsedags grillning :) som förövrigt kommer upp på matbloggen min http://www.stinasmat.blogspot.com/ kanske inte allt men något som åts till grillningen kommer upp :)

Här kommer då Leilas recept på maräng tårta:

Maräng tårta
7 st äggvitor

5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
1 ask färska blåbär
1 ask färska hallon
0.5 0.5 l jordgubbar
1  näve bigarråer


Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.
6. Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt så att marängen blir randig.
8. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
10. Låt svalna helt.
11. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen.
12. Strö över färska bär.

9 kommentarer:

  1. Amen guuu så gott de ser ut.Ska nog också ta och göra sån tårta..mums

    SvaraRadera
  2. Carina mmm.. mums ;)

    Smulan.. haha det tycker jag. Den blir härligt seg och kletig innuti... sådär härligt chokladig :)

    SvaraRadera
  3. En sån härlig tårta! Ser sugpergod ut. :) Och nog är det ju fint med alla färska bär som finns så här på sommaren!

    SvaraRadera
  4. Ja den var faktiskt riktigt god. Testade en minibit i går dvs dagen efter den gjordes.. och den var härligt seg och god... :)

    SvaraRadera
  5. Oj vad gott det ser ut!! :o) Den hade jag velat smaka!!

    SvaraRadera