måndag 14 oktober 2013

Saftig Choklad, Valnöt och päron kaka



Sökte efter ett recept på en riktigt saftig och chokladig kaka, hamnade in på Leilas Choklad och Hasselnötstårta. Men eftersom vi skulle ha en hasselnötallergiker med oss denna kväll så bytte jag ut nötterna :) Vet inte hur hasselnötterna gör sig i kakan, men jag tog mindre valnötter och ändå kändes det som att det blev lite för mycket. Så man kan nog ta ännu mindre än vad jag gjorde. Receptet finner ni längst ner som vanligt ;)
Ja just ja, jag har ju päronmos innuti kakan, ett litet lager för att blöta ner det ännu mera och karamelliserade päron på kakan :)



CHOKLAD, VALNÖT OCH PÄRON KAKA

Botten:
100-200 g Valnötter
300 g mörk kvalitetschoklad 70%
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ekologiska ägg

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.
  3. Hacka 200 g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
  4. Tillsätt kakao, smör och strösocker och mixa krämigt.
  5. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
  6. Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
  7. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
  8. Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
  9. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30–35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig.

Detta recept är kopierat av Leila, jag har dock bytt ut valnötterna och minskat ner mängden av dem. Jag gjorde dessutom dubbelsats av receptet för att få en hög kaka.

När kakan svalnat ordentligt, skar jag den i två bitar och fyllde med lite päronmos, hemlagad såklart, ett tunt lager.

Frosting:
200 g mjölkchoklad
250 g vanlij kvarg
4 dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna en liten stund. Blanda med kvargen. Vispa grädden och blanda ner den försiktigt i kvargblandningen. Klar!

Detta recept hittade jag inne hos Tove med bloggen Baka liten kaka, jag bytte dock ut chokladen och kvargen :)

Dekorerade sedan med karamelliserade päron och Valnötter.  








 

1 kommentar: