Sonens flickvän Sabina fyllde 20 år och hade kalas/fest i lördags. Jag gjorde två tårtor veckan innan och frös sedan ner hennes tårta i ett par dagar och dekorerade den sen innan.
Innehållet i tårtorna är precis lika i båda.
Limemousse
Hallonmousse
Kokosmousse
Limemoussen från sockerrus är den godaste jag gjort av några stycken, och en mousse jag alltid återkommer till... rekommenderas varmt :)
LIMEMOUSSE
Receptet ger ungefär 2 lager fyllning till en normalstor tårta på 25cm.
- 1 dl pressad limesaft av 4 limefrukter (cirka 1 dl)
- 2-3 gelatinblad
- 4 dl vispgräde
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 1 1/2 dl socker
- 2 tsk rivet limeskal
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Smält dem tillsammans med limesaften i en kastull. Ställ åt sidan.
Vispa grädden fluffig men inte för hårt.
I en annan bunke vispar du creme fraiche, matlagningsyoghurt och socker, på låg hastighet med elvisp eller med en handvisp, tills allt socker löst sig. Tillsätt det rivna limeskalet och rör om. Rör ner limesaften och vänd sedan ner grädden med en slev.
Ställ i kylen och låt stå i minst 1-2 timmar.
(Receptet är kopierat från Sockerrus)
KOKOSMOUSSE
2 dl crème fraiche
2 dl socker
1 1/2 dl kokosflingor
2 dl vispad grädde
Vispa crème fraiche och socker tjockt
Blanda ner kokosflingor och låt stå i kylskåp över natten.
Vispa grädden och vänd ner den försiktigt. Fyll tårtan eller kakan.
(Finns många versioner på denna kokosmousse och jag inser nu när jag ska ha fram receptet jag lånat att jag nog tagit lite här å lite där. Men såg iafl att det var närmst Linda Runn recept)
HALLON MOUSSE
Beställd från Strössel & Annat
Och naturligtvis fick det bli Sockerrus Lönnsirap frostingen
LÖNNSIRAPSFROSTING
(Receptet räcket till fyllning+frosting av en tårta i storleken ovan eller ca 14 cupcakes.)
200 g rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
400 g philadelphiaost
50 g gräddfil
1 tsk vaniljessens
2 msk lönnsirap (går att hoppa över eller byta till annan flytande sirap)
Gör så här:
Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min). Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och lönnsirap. Rör på låg hastighet tills allt blandats.
Dekorationerna på Sabbis tårta är gjorda av både marsipan och sockerpasta... plus en liten absolut vodka som pryder toppen och lite guld sockerpärlor under den. Resten av flaskorna hamnade här å där i hennes rosbukett :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar