tisdag 28 maj 2013

LingonrutorEftersom det är ett evigt tjatande på min far, som inte får sina bakverk till morgonkaffet på min blogg så får jag väl ta tag i detta nu så att han blir nöjd i ett par dagar... hehe!!!!

Full rulle just nu med jobb och annat skoj... blir ju inte så ofta man bakar längre men ibland händer det.... som en trisslott "plötsligt händer det" :)

Skulle vara delaktig i byns tipsrunda en måndag och skulle baka syltrutor i långpanna. Lingonrutor som jag själv kallar dem. kl. 17.00 på eftermiddagen inser jag att jag totalt glömt bort detta. Blev en jäkla fart men vips var två långpannor klara att köras ner till byns kaffestuga, in i frys och kyl med dem så att de skulle hinna kyla ner några minuter innan de skulle skäras upp och mumsas av alla deltagarna. Puh!!! inte lätt att vara glömsk!

Recept då?.... jappz.. det kommer här


LINGONRUTOR
4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
1 msk bakpulver
150 g margarin eller smör
1 ägg
2 dl lingonsylt

Strössel:
1½ dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vanillinsocker
50 g margarin eller smör

Gör så här:
Blanda mjölet, sockret och bakpulvret i en bunke. Finfördela matfettet i detta. Tilsätt ägget. Blanda alltsammans.
Tryck ut degen i en smord liten långpanna, ca 20X30cm. Fördela lingonsylten över degen.
Blanda havregrynen, socker och vanillinsocker till strösslet. Smält matfettet och häll över det. Rör om väl. Bred havregrynsmassan över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 20min. Låt kakan svalna. Skär den i fyrkanter.

(Receptet kommer ifrån boken "sju sorters kakor" )

Jag dubblar alltid receptet och är väldigt frikostig med både lingonsylt och strösslet :) Dessa rutor har jag nog alltid gjort så länge jag kan minnas. För de är ju så sju helsikes goda :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar