onsdag 8 augusti 2012

Kladdkaka med citronmousse



Ja vad säger man, jag har fått dimpen på kladdkaka med mousse på... Nästa ut var med Strössel & Annat`s citronmousse. Jag köpte hem en massa olika mousser och essenser nu sist och jag var ju bara tvungen att fortsätta med mina kladdkakor med mousser på. Denna gången satte jag i lite extra citronessens i moussen plus att jag gjorde en citronspegel på moussen... Den blev syrlig och god nästan på gränsen för min smak till lite FÖR syrlig... men syrligheten bröt bra mot chokladen så nog gick den ner i magarna alltid ;)
Eftersom citronerna tog slut fick jag ta en lime och lite frusna svarta vinbär som dekorationer :)



Receptet får ni här ;)

KLADDKAKA MED CITRON MOUSSE

150 gram smör eller margarin

3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 st ägg
2 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält matfettet i en kastrull som rymmer ca 2 liter. Ta kastrullen från värmen.
3. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker i det smälta matfettet. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning. Rör till sist ner vetemjöl.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20 minuter, inte längre, kakan ska vara lös i mitten.
5. Låt kakan kallna och ställ den sedan i kylen ca 1 timme.

(Receptet taget från Kokaihop.se)

CITRONMOUSSE
1 påse Strössel & Annat citronmousse
några droppar citronessens

Blanda ihop ingredienserna enligt anvisningen på påsen. Häll ut över den kalla kladdkakan och ställ in i kylen tills den stelnat ordentligt.

CITRONSPEGEL
1 dl pressad citronsaft

1 dl florsocker
1 dl vatten
skalet av en citron
några droppar gul karamellfärg eller pastafärg
2 gelatinblad

Blötlägg de två gelatinbladen till gelén i kallt vatten. Krama ur. Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten. Tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme. Låt blandningen svalna och tillsätt citronsaften och -skalet, några droppar av den gula karamellfärgen Häll den solgula blandningen över den stelnade moussen och låt kakan stå svalt i minst två timmar.

(grundreceptet på citronspegeln lånade jag ifrån Matarkivet)



8 kommentarer:

  1. Låter jättegott... men kanske inte bra med för syrlig... :)

    SvaraRadera
  2. Det ser verkligen gott ut och det är så fint med spegeln =)

    SvaraRadera
  3. Oj vad gott det ser ut! Härlig färg. Kan tänka mig att den blev populär. Måste prova!! :o)

    SvaraRadera
  4. I dag så här dagen efter hade smakerna satt sig riktigt bra :) mums mums

    SvaraRadera
  5. Den var jättegod!!!

    SvaraRadera
  6. Mums vad det ser smarrigt ut =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min Ib Laursen-tävling =)

    SvaraRadera
  7. Herrejösses...här e du ju igen!!!!!!!!!!!!Jippiiii!Å vad jag ska gå in här ofta!!! Allt ser sååå smarrigt och gott ut!! Kan jag få bo hos dig...ett tag...några dagar...veckor eller tills sötbehovet är tillfredsställt !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. HAHA!!! Inte visste jag att jag varit såå saknad?*s* Har nog funnits här men motivationen och bakningen har inte existerat på ett tag men kommer sakta tillbaka nu ;)

      Kram!

      Radera