tisdag 17 juli 2012

Kladdkaka med hallonmousse


Hittade en sådan här i en Året runt tidning för två veckor sedan, ville testa tårtan och skulle köpa tidningen men glömde bort det. Efter att ha skickat förfrågningar angående just det receptet så nöjde jag mig med att prova detta receptet från bloggen Mina bästa recept och några till...

Jag dubblade dock hallonmoussen och det ångrar jag inte att jag gjorde :) MUMS!!!


Tårtbiten ser lite svettig ut men det beror mest på att den stått framme så länge. Det blev rätt många dukningar här i eftermiddag med trevligt besök..... sådana här dagar är härliga :)

Recept för er som vill prova, för jag måste säga... ni  MÅSTE prova denna. Kladdkaka i botten med en syrlig och super duper god hallon mousse.. alltså... det kan banne mig inte bli godare än så här :)


KLADDKAKA MED HALLONMOUSSE

Botten:

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
3 msk kako
3/4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker



Hallonmousse:
1 vaniljstång
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
ca 225 g tinade hallon
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Garnering:
hallon
riven choklad

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper (kläm fast det mellan botten och kanten, alt. klipp ut en rundel). Pensla bakplåtspappret med smör.
Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt kakao, mjöl och vaniljsocker. Rör ner det smälta smöret.
Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-25minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten. Låt tårtbottnen kallna. Ta bort formens kant och diska den. Sätt tillbaka kanten runt kakan och fodra kanten med smörpapper.


Moussen:
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt själva vaniljstången, vatten och socker. Koka tills sockret löst sig.
Låt gelatinbladen ligga i blöt i minst fem minuter. Krama ur dem och rör ner dem i den varma sockerlagen.
Mixa hallonen till en slät sås. Plocka upp vaniljstången. Rör ner i den avsvalnade sockerlagen.
Vispa grädden och blanda med (den helt avsvalnade) hallonröran. Bred hallonmoussen över chokladbottnen. Låt stelna i kylen i minst 4 timmar. Garnera med hallon och hyvlad eller grovriven choklad.

8 kommentarer:

  1. Den var jättegod!!

    SvaraRadera
  2. åh så smarrigt och med extra mousse säger ja inte nej till.gudomligt gott

    SvaraRadera
  3. OO, vilken tjusig kladdkaka/tårta! Väldigt sommrig och fräsch!

    SvaraRadera
  4. Oj vad god den ser ut!
    Gör det något om den står i kylen mycket längre än 4 timmar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det går jättebra att ha den längre, jag brukar ha den över natten och då hinner smakerna sätta sig bättre och kakan blir mycket godare :)

      Radera