torsdag 30 januari 2014

Semle Macaroones


De sista åren har jag gjort Semle cupcakes istället för vanliga semlor. Semle cupcakes är likadan som en vanlig semla fast bullen är utbytt mot kardemumma muffins :) I år har jag gått och spånat och funderat på om jag skulle testa göra dem som macaroones, satte mig och googlade runt och insåg att några till redan tänkt på det för några år sedan. En av dem är Lisa med bloggen Sockerrus. Om jag inte missminner mig så hade hon gjort mandelgrädde, vilket jag inte har gjort här. Jag köpte hem färdig mandelmassa, sån där färdig blandad till semlor som du bara klipper av en hörna och spritsar på. Spritsade på lite i mitten av ett skal, Spritsade på lite vanlig grädde ihop vispad med lite vaniljsocker och sen på med nästa skal och pudrade över lite florsocker. I skalen har jag lite gul pasta färg och lite kardemumma. Receptet hittar ni här nedanför.


SEMLE MACAROONS
150 g fint fint malen mandel
150 g florsocker
1,5 tsk finmalen kardemumma
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
gul pastafärg


Gör så här:
Sikta mandeln, kardemumman och  florsocker i en bunke. Vispa ihop 60 g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 g socker under vispningen. Blanda socker och vatten till sockerlagen , låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godis termometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras rätt snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15min. Rör i 60 g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen.
Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket , smeten ska vara trögflytande . Fyll en spritspåse
och spritsa ut små rundlar på bakplåtspapperklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader i 8-10min

1 kommentar:

  1. Åh jisses vad gott det låter, jag älskar semlor & jag älskar macarons!! :)

    SvaraRadera