söndag 27 juli 2014

Vaniljrutor i långpanna


Hoppsan, blev visst lite bak i sommar hettan mellan nattarbetet. Det var ju trots allt lördag och självklart skulle kollegorna i nattpatrullen få lite sött till kaffet så att starten på kvällen och natten blev bra :P eller hur tjejer ;)

Receptet snodde jag från Hemmets Veckotidning. Kändes som att det var ett recept värt att testas. Själv tyckte jag de var för söta. Men tjejerna i patrullen tyckte de var jätte goda. Men det är väl så, det man bakar själv är man inte så sugen på men om man smakar någon annans bakverk så e det smarrigt som tusan. Märkligt det där :P

VANILJRUTOR I LÅNGPANNA
500 g smör
10 dl vetemjöl
4 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
Fyllning
4 ägg
2 dl kesella (jag tog hela burken på 250g)
5 dl créme fraiche
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Garnering: florsocker

Ugn 200 grader


Gör så här:
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en smuldeg i en matberedare. Tryck ut hälften av smuldegen i en långpanna, 30X40 cm, med bakplåtspapper.

Fyllning: 
Blanda ägg, kesella, créme fraishe, socker och vaniljsocker. Häll fyllningen över degbottnen i långpannan.

Smula resten av degen ovanpå fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen ca 30min. Pudra över florsocker precis vid servering.


Min form var större än denna, så jag tog hela satsen smuldeg till botten och sen gjorde jag en halvsats till att strö över fyllningen sedan. Har man en liten matberedare behöver man nog halvera satsen för annars får det inte rum. Annars kan man snabbt knipa ihop degen med fingrarna som när man gör en smulpaj. Tycker man det är mycket socker går det säkert bra att minska ner sockret också.
Tiden i ugnen fick jag förlänga en stund för att få dem lite gyllenbrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar