onsdag 7 november 2012

En Saftig Äppelkaka


Fick som sagt ett infall igår kväll och gjorde äpplekaka. När den var klar åkte vi till mina svärföräldrar en sväng på kaffe. Är ju inte ofta det händer längre eftersom vi alltid har så förbaskat mycket att göra jämt. Svärmor är nyopererad i foten så vi tänkte pigga upp damen med lite kvällsfika och så de fick träffa alla 4 barnbarnen en gång detta året iafl. Haha ja ibland känns det faktiskt nästan så... sällan alla är hemma samtidigt. Märks att barnen börjar komma upp i övre tonåren ;)

Bilderna är ju inte det bästa med tanke på mörker men jag måste säga att den blev förbaskat bra. Saftig hög och fin och med tanke på den strykande åtgången så var den nog snuskigt god åxå ;) och med två paket uppvispad fluffig vaniljkräm på så skyfflades den in rätt duktigt :)


ÄPPELKAKA
100g smör
2-3 msk kanel
0,5-1 dl socker
4-5 äpplen

Skala och skär äpplen i bitar. Smält smöret och koka upp med kanel och socker och låt äppelklyftorna puttra med en stund för att de ska bli lite mjuka.

1,5 dl mjölk
1,5 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
3 st ägg
3,5 dl socker
150 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, gärna springform. ca 24 cm i diameter.
Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen och rör till en smidig smet. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölken och mjölblandningen i smeten. Häll smeten i formen. Sprid ut äppelklyftorna och häll över "sörjan"  Grädda mitt i ugnen i 60-75 minuter. Kakan är klar när den släpper från kanterna, den är lite kladdig och saftig innuti så att testa med sticka ger inte bra resultat ;)

Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

3 kommentarer:

  1. Stina! Har du många bakverks-recept (fler än de som står här i bloggen) på LCHF? Har tänkt börja med det nu nämligen och det låter spännande. Har googlat lite och kom faktiskt hit, haha <3

    Förresten, om du vill får du ju jättegärna tipsa dina läsare om att rösta på mig i "Årets bak- och dessertmästare 2012" med min tårta "Hallon- och lakritstårta med vitchokladganaché" (Malin, Jönköping).

    Man röstar på www.bakochdessert.se

    Konkurrensen är stenhård och jag vill försöka vinna och ta mig till Stockholm ;) Tänk vilken lycka... <3

    Ha det så bra!

    Många kramar,
    Malin
    Tårtspecialisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Malin!

      tror jag har mer LCHF recept på min matblogg

      www.stinasmat.blogspot.com kansek mest mat men det dyker nog in mer å mer kakor. Kan ju passa på och tipsa dig om Mariannes blogg http://mariannslchf.se hon kommer ut med en brödbok också till våren.... Jag köpte hennes förra bok som jag tror är rätt nyligen utgiven med desserter och kakor... skit härliga saker hon gör på lchf vis :)

      Visst kan jag hjälpa dig med ett inlägg här på bloggen ;) Inga problem

      Kram Stina

      Radera
  2. Mm, jag älskar äpplekaka! Speciellt såna med mjuk kaka, inte bara paj... Ser jättegod ut! /Emma

    SvaraRadera