onsdag 7 november 2012

Äppelkaka LCHF


Fick ett infall igår och gjorde äppelkaka på vinter äpplen vi har i vår trädgård. De är så rysligt goda nu. Inte gjort äppelkaka på gud vet när...
Men så kände jag att jag också ville ha äppelkaka och eftersom jag kör utan mjöl och annat elände nu så gjorde jag mig en egen. Formen här nedanför är bara ca 11,5 cm i diameter, dvs minimal och helt perfekt till mig. Fast jag har mer än halva kvar eftersom jag äter så pyttelite ändå när jag väl mumsar... hehe..


Den blev hög och fin iafl :)

ÄPPELKAKA LCHF
50 g smör
1-1,5 äpple
ca 75 g mandelmjöl
1 ägg
ca 2 tsk Mariannes socker (sötningsmedel av något slag och helst de utan kolhydrater)
0,5-1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
ekologisk vanilj

smör och kanel till äppelbitarna och lite sötning

Gör så här: Ta rikligt med smör (riktig smör) smält och häll i kanel och sötning plus äppelbitarna, låt puttra ihop så att äpplena blir lite mjuka.

Smält 50g smör och lägg åt sidan för att svalna lite. Vispa ägg och sötningsmedel. Blanda resten av de torra ingredienserna och häll sedan i äggsmeten. Häll i smöret och sedan allt ner i formen som är smörad och bröad med mandelmjöl. Häll över äpplena och smör/kanel smeten. In i ugnen på 170 grader i ca. 30-40min.

Servera med vispad grädde.

5 kommentarer:

 1. Va kul, jag kör också lågkolhydrat just nu :-) Den här måste jag ju testa, är det bara att dubbla receptet om man har större form?

  SvaraRadera
 2. Åh, den ser riktigt smaskig ut! Perfekt att baka i en liten springform :)

  SvaraRadera
 3. Martina, Ja bara dubbla receptet till en större. Den lille jäkeln hade min kompis tittat ut på Ullared så när vi var där sist så köpte vi oss två var. Perfekt storlek till lilla jag. Haha

  Marja... ja den blev otroligt nötig och god ;)

  Jag har mer LCHF recept på min matblogg, receptet hamnar lite hit å dit ;)

  matbloggen hittar ni här

  www.stinasmat.blogspot.com

  SvaraRadera
 4. Hej.
  Jag gjorde denna kakan. Min första reaktion var att det var VÄLDIGT lite smet. Så jag dubbla den (fortfarande väldigt lite). Och jag satte in den i ugnen i hopp om att den skulle växa lite. De gjorde den inte. Och jag vet faktiskt inte vad jag gjort för fel, gjorde exakt som receptet men dubbla bara. Provad dessutom ditt bananabread. Det var helt ok, men skulle nog haft lite stevia socker i. Ska ändå fortsätta att testa dina recept, ngt måste där ju finnas som jag också gillar. Hehe tack för en trevlig blogg med fina bilder iaf =) // sandra.n

  SvaraRadera
 5. Sandra

  Formen är bara 11,5 cm därför är det väldigt liten smet. Man får nog dubbla några ggr om man ska få till den i en vanlig form ;)

  Tack för titten och hoppas du finner något du gillar :)

  SvaraRadera