lördag 16 november 2013

En bakelse med känsla och smak av Paris och Champagne


En Brownie botten med mörka chokladbitar och mandelflarn och en vit mousse, med smak av Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut. (Den mörka flaskan bakom bakelsen) Även spegeln är gjord av samma Champagne.
En mini choklad macaroon med samma mousse emellan och med  ätligt guld på som dekoration.
Dessa bakelser sköljs ned med Alexandre Bonnet Perle Rosé (den andra flaskan på bilden)

Varför inte lyxa till det med en romantisk lördag i Paris anda :)

Dessa bakelser är i vuxensmak, dock blev smaken len och fin och resultatet blev mycket bättre än vad som kunde tänkas bli :)

Recepten hittar ni längst ner på sidan.





Lite lyx så här på senhösten behövs för att man ska orka med höstmörkret :)


CHOKLAD OCH MANDEL BROWNIE
350g smör
5 dl socker
6st ägg
1 dl ljus sirap
1 nypa havssalt
3 dl kakao
3 dl mjöl
3 dl mandelflarn
350 gram grovhackad mörkchoklad

Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget. Sen ner med sirap och salt. Blanda ihop kakao, mandelflarn, grovhackad choklad och mjöl i en separatbunke. Häll sedan över det i ägg vispet och rör om försiktigt tills allt är jämt.
Häll allt i en långpanna på ca. 30X35cm. Lättast är med bakplåtspapper i botten. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 40-45minuter. Ta ut och låt kallna helt, bäst om den får stå kallt över natten.

Stansa ut fyrkanter (finns metall fyrkanter på Servera) Låt brownien vara kvar i dessa fyrkanter och bygg upp sidor med overhead plast.

MOUSSE
5 dl grädde
5 blad gelatin
4 dl Alexander Bonnet  Grande Réserve Brut Champagne
3 äggvitor
1 dl socker

Blöt upp gelatinet i kallt vatten i 10min. Vispa grädden. smält gelatinet tillsammans med Champagnen. Häll champagnen och gelatinet i vispgrädden och rör om, låt stå kallt medan du vispar äggvitorna hårt, häll i sockret lite i taget medan du vispar. Vänd försitkigt ner äggsmeten i champagn grädden och ställ kallt en stund, rör om då och då tills du får den så pass slät och tjock du vill ha den.
Häll sedan ner över brownien och ställ in den i kylen för att stelna.

CHAMPAGNE SPEGEL
4 gelatinblad
2 dl Alexander Bonnet  Grande Réserve Brut Champagne

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 10min. Häll Champagnen i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält med champagnen på låg värme. När gelatinbladen smält, ta av kastrullen och låt svalna tills det blir simmigt eller tills den är nästan rumstempererad.

Ta ut bakelserna och häll på spegeln och lägg sedan in dem i kylskåpet igen.


CHOKLAD MACAROONS
150 g fint fint malen mandel
150 g florsocker
2 msk kakao
120 g äggvitor, uppdelat i två skålar
35 g socker
150 g socker till sockerlag
50 g vatten till sockerlag
Karamellfärg


Gör så här:
Sikta mandeln, kakaon och  florsocker i en bunke. Vispa ihop 60 g äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 g socker under vispningen. Blanda socker och vatten till sockerlagen , låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godis termometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras rätt snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15min. Rör i 60 g äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen.
Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket , smeten ska vara trögflytande . Fyll en spritspåse
och spritsa ut små rundlar på bakplåtspapperklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 160 grader i 8-10min


Låt svalna och spritsa sedan moussen som blev kvar mellan macroonerna och dekorera med ätligt guld :)




Servera och njut!


 


 

söndag 10 november 2013

Farsdags tårta ( Pigs in the mud cake)



Fars dag idag, och min Far han bor så långt i väg att jag inte kan vara närvarande och fira hans dag. Men som tur är har jag bloggen, så Pappa Kurt får även han en pampig tårta på sin dag :) En tårta som man inte går upp i vikt av, ja alltså... han får titta på bilderna haha!!! Grattis papp på farsdag!

Pappan i huset här, Jocke, han fick ju tårtan idag och äta den, så vet inte riktigt vem av dessa två pappor som vann på det idag :)

Nu är det så här att det finns en ursprungstårta, med även steg för steg i fall någon vill göra denna tårta och om ni klickar HÄR  så kommer ni raka vägen in på den länken där in kan se ursprungstårtan och följa beskrivningen på hur ni ska göra den ;)
Detta blev min version på tårtan och kikar ni längre ner så får ni läsa vad jag hade i den.



Chokladbottnar
Jordgubbsmousse med färska jordgubbar i (receptet på jordgubbsmoussen hittar ni här under)
Nutella (1 stor burk)
Kitkat (Det gick åt 12st kitkat till denna)
Rischokladpuffar som stenbumlingar, grisarna gjord i marsipan


JORDGUBBSMOUSSE
5 st gelatinblad
0,5 liter jordgubbar
3 st äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.



Jag delade chokladtårtbottnen i två delar, plastade in springformens kanter och la chokladbotten längst ner, dränkte den med lite saft och hällde sedan i jordgubbsmoussen, stack ner skivade färska jordgubbar,på med den andra bottnen och sedan på med plastfolie och ställde den över natten i kylskåpet. Sen gjorde jag resten följande dag, dvs idag :)

Som sagt en bra steg - för - steg beskrivning finns under länken här ovan där det står "HÄR" med bilder och allt ;)

Kan verkligen rekommenderas. Jisses så god denna var. Och med jordgubbsmoussen som inte var så söt och med hela jordgubbar som  bröt den söta Nutellan riktigt bra, gick den åt som smör i solsken :)

torsdag 7 november 2013

Lite saker på gång:)



Min goa kompis Frida ska snart ha dop för sin lille söte gosse, och färgerna fick bli gröna istället för baby blå :) Så olika gröna nyanser fast mest mot limehållet ska få pryda vita tårtor :) Vi får väl se hur den ser ut när den är klar :)



Chokladpaj


En chokladpaj blev jag sugen på, lite så där helt plötsligt. Googlade runt och hittade detta smarriga recept inne hos sugarcoated.
Jag dubblade dock fyllningen men kanske använde mig av 1,5 för att fylla upp skalet. Tar nog och gör som receptet visar nästa ggn och håller ner kanterna på pajskalet istället. Kommer dessutom att koka sirap och grädde en liten stund extra för att få fyllningen att bli mer fast.Den blev lite för rinnig.

Men ack så smarrigt! Helt klart värt att göras!!!

Jag gjorde dessutom egna saltade mandlar, och strödde på lite flingsalt :)

Receptet på de saltade mandlarna hittar ni HÄR



Pajskal
125  Smör, rumsvarmt
2 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 dl farinsocker
1⁄2 dl kakao
1 krm salt
2 st äggulor rumsvarma
Mixa smör, vetemjöl, kakao, salt och farinsocker i en matberedare. Tillsätt sedan äggulorna och kör maskinen tills det formas en degklump. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylen minst 30 min. Smöra en form med löstagbar kant och "mjöla" den med kakao. Tryck ut degen i formen och grädda därefter i 200 grader 10-12 min
Låt svalna.
Fyllning
300 g mjölkchoklad
100 g mörk choklad, lindts dark chocolate seasalt
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
1,5 dl sirap
2 dl vispgrädde
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp övriga ingridienser i en kastrull, häll sedan grädd och sirapsblandningen över chokladen och rör till en jämn smet. Låt smeten svalna medans du penslar pajen. 
Pensling
75 gram mjölkchoklad
1 dl salta mandlar, grovt hackade
För att pajskalet skall få behålla sin krispighet och inte blötas upp av fyllningen kan man pensla det med choklad, efter att man har gräddat den och låtit den svalna.Då fungerar chokladen som en barriär mellan skalet och fyllningen. Här har jag penslat med 75 gram mjölkchoklad.
När du penslat pajen och  ställ kallt så att det stelnar och fyll sedan skalet med tryffelfyllningen. 
Pajen behöver stå i kylen ungefär 4-5 timmar  för att stelna, men ta gärna fram den en stund innan servering så kommer chokladsmaken till sin rätt. Strö lite havs salt över och servera tillsamman med lätvispad grädde.
Orginal receptet på pajen tror jag att jag har hittat på arla som jag sedan har ändrat lite för att passa mina söt salt smaklökar bättre!

måndag 4 november 2013

I Holmsjö finns allt....


I byn Holmsjö där vi bor, finns banne mig det mesta. Vi har även en handarbetsaffär, en riktigt riktigt gammaldax handarbetsaffär som finns mitt i byn längst väg 28.
Efter att ha jagat limegröna band till inkommande doptårta utan att finna ens annat än julröda silkesband kom jag på att ta mig ner till byns handarbetsaffär för att chansa och se ifall det fanns något där. Mycket riktigt. Ljus limegrön band fanns och dessutom var det 50 %. Så hem åkte jag lycklig över att ha sluppit åka in till centrala Karlskrona och för 4meter och 14kr var jag mer än nöjd och lycklig.

Tyckte jag ville slänga upp lite bilder därifrån och även ett på ägarinnan. Blev ju kvar en stund och pratade om allt möjligt :) Hon har dessutom varit min man Jockes lärarinna en gång i tiden. Är ju åxå lite små roligt :)









 Roligt att se den gamla gamla kassa apparaten stå där. Nog är de vackra alltid :)


Affären är verkligen värd att kikas på om man är intresserad utav gamla affärer, Tog dock inte så många fler bilder men roligt att se de gamla knapp rören som säkert inte finns längre. På tal om knappar... glömde ta mig en titt på knappar.
Tänkte faktiskt göra egna knappformar så småningom, alltså får jag nog ta mig ner igen en annan dag :)

lördag 26 oktober 2013

Poppes födelsedags tårta i blått



Igår fyllde en av sjöbusarna år, dvs Robins kompis Poppe från Timrå. Långt hemifrån bestämde Robin och jag rätt tidigt att vi skulle fira honom med ett redigt kalas hos oss. 4 sjöbusar, våra ungdomar med respektive och jocke och jag samlades här hemma igår för ett redigt kalas. Så mellan både dagjobb och nattjobb för min del hjälptes vi åt med Tacos som middag och sen firade vi av honom med denna tårta som jag iofs velat göra länge. Finns mycket i huvudet jag vill testa och då och då händer det :) Ungdomarna kalasade sedan vidare medan jag åkte på nattjobb.

Tårtan då... det blev sju stycken bottnar i olika blåa nyanser, vitchokladfluff och kokosmousse fick hamna däremellan. Tanken var även limemousse men eftersom äldsta sonen i huset inte gillar det fick jag ta något annat. Det föll på bananmousse från Strössel & Annat som jag då ännu inte hade testat. Den fick täcka tårtan. Banan moussen var väl inte riktigt så god som jag hade tänkt mig och passade väl inte direkt så bra ihop med det andra. Kan tänka mig att den istället kan passa bra till nåt annat. Sen tänkte jag ju inte på de arma fd. sjösjuka sjöbusarna som levde på bananer i staterna i januari... hm... attans :P som tur var den ju täckt med bananmoussen och de kunde ju lämna den delen åt skräpkorgen :P

Massa blågröna strössel på som fick smälta uppe på tårtan tills följande dag, effektfulla ränder... även om jag måste erkänna att det råkade sig, tanken var väl inte det från början men nog blev det häftigt :P

Fantasi blomman slängde jag hastigt ihop kvällen innan.... 



Måste faktiskt göra om detta med nyanser, fast då får det bli i en annan färg :)




Bilden nedan visar hur den såg ut när bottnarna kom på plats.... jätte roligt tårta att göra :)

Bottnarna har jag använt pastafärger till, som också finns att införskaffa på Strössel & Annat klickar ni på dessa länkar kommer ni raka vägen in dit :)



söndag 20 oktober 2013

Linneas doptårta



Igår döptes en av mina bästa vänners barnbarn, hennes första barnbarn dessutom :) Efter många många timmars förberedelser och pill med dekorationerna så blev slutresultatet så här.
Det mest tragiska jag gjort och som jag aldrig tänker göra om. Är att stå vid köksbordet en sen mörk höst kväll under en Ikea maskros lampa och täcka tårtor.... som ni ser blev det buckligt och hemskt och det syntes INTE förrän dagen efter när jag kikade på dem i riktig dagsljus :(
Eftersom tårtan är täckt med marsipan och den då var lite fuktig så hade jag nog sabbat mer om jag hade försökt jämna dem pånytt. Men men... tårtan lär ha varit god och alla var nöjda och glada så då får jag också vara det :) Blev som sagt inte en eller två timmar jag satt med dessa dekorationerna.... det var MÅNGA timmar.. puh... tur att jag haft flera månader på mig och kunnat ta det när lusten fallit på :)

Innehållet då... självklart är det mousser från Strössel & Annat för att de är så jäkla goda, lätta att använda och det bästa av allt. Det går jättebra att frysa ner tårtor med just dessa mousser :)
Denna gången använde jag blåbärsmousse och hallonmousse

Tårtan spacklade jag med Marängsmör

Och Extra vit marsipan fick pryda tårtan och dekorationerna är olika sockerpastan som också är köpta på Strössel & Annat, så även pastafärger och pulver färger :)

Klickar ni på första länken kommer ni direkt in på mousser och den andra länken direkt in på marsipan ;)

Inspiration har jag fått av av min fina vän Lisa med bloggen Sockerrus hennes tårtor och bakelser inspirerar mig till det oändliga, så denna gången fick hon vara med på ett hörn när jag dekorerade min tårta :)
Klicka på länken och kika in hos henne, så otroligt vackra bilder så man nästan ........... ja just det :P


Nu ett litet bildregn på gårdagens doptårta, ha överseende med bucklorna ;)















måndag 14 oktober 2013

Saftig Choklad, Valnöt och päron kaka



Sökte efter ett recept på en riktigt saftig och chokladig kaka, hamnade in på Leilas Choklad och Hasselnötstårta. Men eftersom vi skulle ha en hasselnötallergiker med oss denna kväll så bytte jag ut nötterna :) Vet inte hur hasselnötterna gör sig i kakan, men jag tog mindre valnötter och ändå kändes det som att det blev lite för mycket. Så man kan nog ta ännu mindre än vad jag gjorde. Receptet finner ni längst ner som vanligt ;)
Ja just ja, jag har ju päronmos innuti kakan, ett litet lager för att blöta ner det ännu mera och karamelliserade päron på kakan :)



CHOKLAD, VALNÖT OCH PÄRON KAKA

Botten:
100-200 g Valnötter
300 g mörk kvalitetschoklad 70%
1 msk kakao av god kvalitet
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
6 ekologiska ägg

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.
  3. Hacka 200 g av chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.
  4. Tillsätt kakao, smör och strösocker och mixa krämigt.
  5. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.
  6. Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke.
  7. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.
  8. Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Bryt den resterande chokladen i bitar och stick ner dem i kakan.
  9. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30–35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig, men tänk på att chokladbitarna kommer att kladda av sig på stickan trots att kakan är färdig.

Detta recept är kopierat av Leila, jag har dock bytt ut valnötterna och minskat ner mängden av dem. Jag gjorde dessutom dubbelsats av receptet för att få en hög kaka.

När kakan svalnat ordentligt, skar jag den i två bitar och fyllde med lite päronmos, hemlagad såklart, ett tunt lager.

Frosting:
200 g mjölkchoklad
250 g vanlij kvarg
4 dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna en liten stund. Blanda med kvargen. Vispa grädden och blanda ner den försiktigt i kvargblandningen. Klar!

Detta recept hittade jag inne hos Tove med bloggen Baka liten kaka, jag bytte dock ut chokladen och kvargen :)

Dekorerade sedan med karamelliserade päron och Valnötter.  








 

onsdag 9 oktober 2013

Tårta på g.....


På gång med en tårta, kan säga att detta med socker konst kräver ÖVNING å en helsikes massa timmar vid köksbordet... puh.. är väl tur att man inte jobbar med sånt här varje dag... :P de gånger jag gör det är det destu roligare... ja när det inte går fel vill säga :P




På bilden är bladen nymålade, får väl se hur de ser ut när de är torra och klara... spännande spännande...


4 olika smaker av "chokladbollar"



Fick ett ryck, testade lite olika bollar med färg och smak. Blev ju rätt sött med olika färger på ett fat. Kändes nästan som att man skulle ha barnkalas igen :P

Detta är då:

Nutella bollar
Tuttifrutti bollar
Vit Toblerone bollar
Äppel bollar


Recept och innehåll längst ner ;)

Man kan ju alltid ge bort en liten burk eller göra ett fint paket och ge det till en kompis eller liknande. :)




VIT TOBLERONE BOLLAR
400 g vit toblerone choklad
5 dl kokosflingor
ca 3 msk citronsaft

Smält chokladen över vattenbad, blanda ihop alla ingredienserna, är det för blött lägg in den i kylskåpet en stund tills det går att rulla bollar, rulla i kokosflingor och ställ in i kylskåp.

 LJUSA BOLLAR MED ÄPPLE
100 g Smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
3 dl havregryn
1-2 msk äppelsylt

Blanda ihop alla ingredienserna, blir det för torrt, lägg i lite mer äppelmos. Forma till bollar och rulla i kokosflingor, kyl

TUTTIFRUTTI BOLLAR
samma recept som ovan men istället för äppelsylt hällde jag i lite tuttifrutti essens och lite rosa pastafärg, blir de för torra sätt i lite lite vatten tills smeten blir perfekt att rulla. Rulla bollarna i kokosflingor och ställ i kylen.

NUTELLA BOLLAR
Samma recept som ovan men bytte bort smöret till Nutella istället :)

Kan vara att man får höfta lite själv för att få till smeten som den ska vara.

 

Lyxig kladdkaka i långpanna


Kräftskivan förra helgen med barnen, partners och kompisar gick äntligen av stapel och till efterrätt fick det bli en lyxigare variant av kladdkaka, i långpanna. Vi var ju rätt många som skulle mumsa i oss den så detta receptet verkade kanon.
Googlade runt lite och hittade detta receptet inne hos Husmor Emma
Och jag måste säga... detta var nog en av de godaste kladdkakorna jag bakat och ätit :) Så detta receptet tackar jag för :)

Receptet kopieras rakt av och det hittar ni längst ner på sidan under långpannan :)



Kladdkaka i långpanna (ca 24 bitar)
8 ägg
9-10 dl socker
6 dl mjöl
1 tsk salt
2,5-3 dl kakao
400 gram smält smör

300 gram choklad
1 dl grädde

Vispa ihop ägg och socker och sedan i med resten av de torra ingredienserna varvat med smöret. Grädda sedan på 175 grader i 20 minuter eller till att du tycker den är lagom. Smält chokladen med grädden och bred över kakan. Ställ kallt så det stelnar till. Servera med nyvispad grädde.

torsdag 3 oktober 2013

Purple Blackberry Air Wick Black Edition doftljus


Härligt doftande ljus, och lite kul när de lyser i olika färger :) slänger upp några halv dåliga bilder bara för att ni ska få se färgerna :)
Kan säga att denna doften är underbar :)
Ska bli spännande att testa den andra men det får nog bli närmare jul innan den ska få dofta runt i huset, man vill ju inte börja för tidigt :P Så ett litet test om den luktar jul blir det men inte mer än så :P

Ljuset har fått brinna här i många timmar om kvällarna och än doftar den ljuvligt. Oftast slutar doften när man haft på det några timmar, men dessa doftar fortfarande :)

Premiären blev under en mysig lunch med mina flickor. Det fick även brinna på sista kräftskivan, och varje kväll framför tvn står det på. Riktigt mysig kvälls effekt i mörkret :)

Nu hoppas jag på att den andra doften är lika ljuvlig för då ska snart huset få dofta jul om kvällarna :)






söndag 22 september 2013

Puttes scooby doo tårta


 Putte fyllde 4 år häromdagen. Han älskar scooby doo och det var ju självklart han skulle ha en sån på sin tårta. Nu råkade trycket bli lite fel gällande texten men tror att scooby doo var viktigast idag för lilla söta Putte :)

Fyllningarna denna gången blev apelsin mousse och Persika-Passions mousse. Dessa två fyllningar kommer givetvis ifrån Strössel & Annat

Den ätbara bilden hade Puttes mamma beställt själv via internet.

Tårtan täckte jag med den underbara Lönnsiraps smörkrämen som Lisa har på sin blogg Sockerrus, den har jag nu gjort några ggr och den är fortfarande lika god :)

Sen hade jag på lite neongrönt strössel på.




Tårtbilden var lite för stor för tårtan så det fick bli en liten krage runt. Ett tips med sådana här bilder är att sätta på bilden samma dag den ska ätas, även att man sätter den på marsipan eller sugerpaste. Det bildades bubblor i bilden när den hade stått i kylskåpet över natten :/


onsdag 11 september 2013

Williams Cheesecake


William och jag har varit sjuka i värsta förkylningen de sista dagarna. Idag är vi mycket piggare, så pass pigg att han blev sugen på att baka cheesecake och jag har suttit och förberett en massa sockerblommor :) Igår var vi inte pigga alls här för fem öre. Så skönt att förkylningen nu håller på att släppa greppet om oss :) Inga färska bär hade vi men vad gör väl det. Jag dök ner i frysen och hittade lite jordgubbar och hallon. Smarrigt blev det :)




KLASSISK CHEESECAKE
20 st digestivekex
150 g smält smör

Fyllning:
500 g Kvarg
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 st äggulor

Servering
Jordgubbar och hallon

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen i en matberedare. Smält smöret och blanda det med digestivesmulorna. Tryck ut massan i en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7min. Mixa eller vispa samman kvarg, socker, vaniljsocker och äggulor till en jämn smet. Bred ut massan i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Låt kallna och servera med jordgubbar.

Vill man ha tjockare fyllning än så här, dubblar man receptet på fyllningen ;)


 

måndag 9 september 2013

Rulltårta med hemmagjord äppelsylt



Det är alldeles för sällan jag bakar rulltårta. Igår och idag har jag iafl bakat med den hemmagjorda äppelsylten jag gjorde häromdag. Som dessutom var så himla enkel att göra och blev grymt smarrig. Fast och fin helt utan en massa extra tillsatsämnen.
För visst är rulltårta enkel att göra, dessutom frysvänlig och lätt att ta upp och sno ihop snabba bakelser av alla de olika slag :) eller då ätas som de är.

RULLTÅRTA
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl mjölk, eller 0.5 dl grädde

Gör så här:
  1. Sätt på ugnen på 250°C (över- och undervärme) eller 200°C varmluft, så att ugnen hinner bli varm tills du vispat ihop smeten.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp.
  3. Vispa ner bakpulvret. (Kör ca 5 sek med elvisp.)
  4. Tillsätt vetemjölet och grädden eller mjölken och vispa försiktigt till en jämn smet (ca 10 sek på lägsta effekt med elvispen).
  5. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
  6. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200 grader i 8 minuter inställd på varmluft. Jag tycker att det är lättare att få bra resultat med varmluft. Om du använder vanlig ugn så observera att du verkligen måste vara med och \"vakta\" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.
  7. Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna.)
  8. Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna innan den skärs i bitar.
 

Kolakakor


Kola kakor, dessa enkla goda småkakorna som man snabbt bara vispar och knådar ihop :)
Som synes på bilden så har även Tessis burk blivit fylld med en plåt. Det är ju snart jakt säsong för henne så visst ska det då finnas hennes favorit godis :)

KOLAKAKOR
200 g smör
1.75 dl strösocker
1.5 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
5 dl (310 g) vetemjöl

Gör så här: 
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och strösocker till en jämn smet med elvisp.
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och sirap och blanda till en jämn smet med elvispen.
Tillsätt vetemjölet och kör med elvispen tills smeten "kladdar ihop sig". Först blir det små smulor men kör tills smulorna blir större (se bilder nedan). Tryck ihop degen till en klump med fingrarna. Ta upp degen på bänken och knåda gärna lite så den blir en jämn och fin klump. Dela den i fyra delar.
Rulla ut varje del till längder, ca 40 cm och lägg dem på plåtar med visst mellanrum eftersom degen kommer flyta ut vid gräddning. Om degen ramlar sönder lite när man rullar så kan man trycka ihop degen där den gick sönder och rulla igen. Ramlar den sönder väldigt mycket så tryck ihop degen igen och knåda den en liten stund och rulla sedan ut den igen.
Grädda mitt i ugnen 175°C i ca 18-20 minuter till gyllene färg.
Låt svalna bara en kort stund, ungefär 2 minuter på plåten innan du skär dem i sneda bitar. Låt dem sedan svalna helt.
 

Air Wick Black Edition doftljus



Jag är med i något som kallas för buzzador, ibland kommer man med i olika kampanjer och får hem ett paket som man sedan ska testa och utvärdera, men däremot även ge bort prylar till vänner och bekanta för att höra vad dessa tycker. Ja de flesta vet väl vad detta handlar om eftersom många buzzar redan.

Denna gången kom jag med  i denna kampanjen,  Air Wick Black Edition doftljus

"det nya färgskiftande doftljuset från Air Wick. Ljuset hjälper dig att skapa en inbjudande atmosfär i hemmet med ljuseffekter i regnbågens färger och med dofter som förtrollar."

Så nu väntar vi hem ljusen, sen får vi väl testa och se på olika vis om de är så bra som det skrivs :)
Kanske blir det en fin bild ihop med lite bakverk och ljus, bra kombo på bild brukar det ju bli ;) 
Får väl bli en liten fika kväll med vänner och bekanta ihop med bakelser och ljus :) 

Bloglovin


Med anledning av näthat här och var, inte minst inom bakbloggs världen där det minst sagt finns en hel del hat, avundsjuka, missunsamhet etc. etc.så för att bryta detta mönster slänger vi in lite blogg kärlek tycker jag :)

Själv fick jag lite "Blog Love" av fina fina Caroline som har bloggen St Heaven Street 
dessa ord värmer ju långt in i själen. Tusen tack Carro!

Bloglovin till: 
Fantastiska Stina som har bloggen Tulipans Bakverk. Stina har smarriga recept, är galet duktig på att baka och dessutom en härligt glad och positiv person som jag diggar som bara den!!! 
Ett ord till Stina; du är så go min fantastiska vän!!! Och duktig. Och charmig. Och härlig. Och alldeles, alldeles störtskön!!!



Själv tänker jag välja ut 5 st bloggerskor som jag tycker otroligt mycket om på många olika vis

Lisa Lundqvist-Obing med bloggen Sockerrus.
Som dessutom har startat hela denna blogg kärlek. Ni kan läsa om den inne hos henne om ni klickar er in på Tanken bakom...
Helt underbart duktig tjej och som även kommer att vara en av deltagarna i dessertmästarna som kommer att visas i Kanal 5 alldeles snart. Detta kommer du att knipa hem galant min vän ;)
Denna tjej ska ha en stor eloge för hennes mjuka sätt, alltid mån om andra människor, jordnära och alldeles alldeles underbar är hon :) Jag kommer att hejja som en galning på dig :) hej hejjjaaa!!!

Sen har vi då Pehrnilla med bloggen Kakmonstren 
Denna störtsköna ärliga varelsen som alltid hittar på såna där konstiga saker vi typ aldrig sett förr :) och har vi sett det förrut så är det på någon utländsk sida och som vi sen sitter och kliar oss i huvudet och sliter håret av oss och undrar, hur fasiken har hon gjort det där haha!.. sen är hon så himla snäll sen så hon både säger och visar oss hur enkelt det faktiskt är :) Klart du ska ha lite bloggkärlek du med. Stendiggar dig som tusan, tror det är din genom ärlighet, inga krusseliduller där inte ;) Skönt att se att du bakar massor igen :)  

Sana med bloggen made by love
har alltid varit och kommer alltid att vara en av mina favorit bloggare/blogg. Hon är otroligt duktig med att baka och hon är dessutom en av de snällaste och raraste tjejerna. Känner mig lycklig lottad som har fått lära känna henne, om så bara via bloggvärlden :)

Helena med bloggen Bara en kaka till
Åhh denna söta rara Ölands tjej som drar runt oss i världen på olika äventyr med underbara historier och härliga bilder. Som åker runt med oss i sverige på alla olika hörn och kanter där vi får följa med på restauranger och cafér. Känns nästan som att jag varit på dessa ställen tack vare de underbara bilderna som Helena och hennes man tar. Och vi ska inte glömma bort alla dessa öländska bilder, ställen jag upptäckt via hennes bloggande som jag inte vetat om trots att jag ändå farit runt överallt inom jobb på ön. Märkliga saker :)
Tusen tack Helena för att du tar oss med på dina äventyr. Läser varje inlägg fortfarande även till trots att jag är dålig på att kommentera nu för tiden. ;)

Och avslutningsvis så har vi då denna söta tjej med bloggen Tårtspecialisten
Kan väl sägas att jag följt med i några år hennes utveckling och den har ju då onekligen sprungit fram. Tänk vad roligt det är när man får vara med under flera år och se personer utvecklas så bra som de faktiskt gör. Du är så otroligt duktig gumman och hur du hinner allt vet jag faktiskt inte, med småbarn som du har osv :) 
Du gör så otroligt fina saker och jag hoppas jag får följa med vidare på din resa :)


Så där ja... då har jag iafl spridit lite kärlek och hoppas på att det kan smittas vidare :)


onsdag 4 september 2013

Äppel äppel äppel.....


Gjorde en snabb och enkel äppelmos, ett recept jag hittade på ica.se
Måste säga att det gick snabbt och det blev så himla gott. Här ska göras pannkakor i morgon och sen njutas med äppelmos, precis som jag är uppvuxen.:)





ÄPPEL MOS
1kg äpplen
1/2 dl vatten
6 dl socker


  1. Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev skadade partier och insektsangrepp skärs bort. Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
    Koka upp på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen.
  2. Kör äppelklyftorna till mos i matberedare. Fyll skålen till hälften och mixa i ett par omgångar så att moset inte rinner över.
  3. Häll upp i frysburkar i passande storlekar. Låt svalna och sätt på lock. Förvara burkarna i frys. Där är mosets hållbarhet ca 1 år. Ta fram så mycket som går åt och låt tina i kylskåp. Mosets hållbarhet i kylskåp är begränsat till 1-2 veckor
Tips Moset kan också djupfrysas. Sockermängden kan uteslutas helt eller också sockras moset mycket litet efter smak.

(receptet är kopierad från ica.se)
 

Äppelkaka med kolasås och flingsalt


 Ja nu är det höst, och med hösten kommer äppel säsongen. Satt och kikade runt efter en äppelkaka jag hade sett på tvn men hittade inget liknande recept. Blev dock sugen på att testa denna som jag hittade på Cecces blogg, men jag hade inget kokossocker så jag tog muscovado socker istället.

Äppelkaka med kolasås och flingsalt
 
 
150 g smör
1.5 dl strösocker
1,5 dl kokossocker
3 ägg
2½ dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
3-4  äpplen
 ca 1 msk strösocker,
ca 2 tsk kanel


Sätt ugnen på 175°.
Rör smör och socker och kokossocker vitt och pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör ännu en kort stund.
Blanda mjöl, mandelmjöl med bakpulver innan det rörs ned i smeten.
Slå den i välsmord, bröad form.
Skala och kärna ur äpplena. Dela i tunna klyftor. Vänd bitarna i socker och kanel.
Tryck ner äppelbitarna i smeten och strö lite socker och kanel över.

Grädda kakan på nedersta falsen i ca 45 minuter eller tills kakan känns fast vid prov med sticka.

Låt svalna.

Kolasås:
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
några nypor flingsalt (smaka av för önskad sälta)
Gör så här:
Koka kraftigt i 2–3 min och låt svalna.
Ringla den ljumma såsen över kakan.
Servera gärna med lättvispad grädde.

(Receptet är kopierat från ceccesblogg)




Persiko & Nektarin paj


Fick ett infall för ett litet tag sedan att göra en persiko paj när jag såg att Pehrnilla med bloggen Kakmonstren hade gjort en. Snodde hennes recept rakt av förrutom att jag insåg att jag hade för lite persikor så jag blandade upp dem med nektariner med. Borde ha haft i mer potatiskmjöl dock eftersom frukterna var rätt saftiga. Men vad gjorde det. Pajen blev snuskigt god ändå :)

Pehrnillas recept hittar ni HÄR