torsdag 21 juli 2011

Bröd pudding???


Överbliven bröd, eller torrt bröd... ja inte behöver man slänga dom, varken i komposten eller till fåglarna, man kan röra ihop till en sorts "pudding"
Vet att så görs bla i England tex :)
Nu ska vi se om jag kommer ihåg vad och hur jag gjorde igår med mitt överblivna vita brödlimpa som jag hade bakat och ingen ville äta just då  :)

Brödpudding
gammalt ljust bröd
ca. 0,5dl - 1dl mörk rom
5 msk kakao
4-5 dl grädde (blanda gärna ut det med några dl mjölk för att få mer fyllning om så önskas)
3 msk råsocker (några msk att strö över)
1 st chokladkaka (ex. marabou)
5 st ägg
vaniljglass

Ta det ljusa brödet och riv i små bitar, ta ca 1/3 del i en liten skål och häll över lite mörk rom så att det får dra in.
Ta en större bunke och vispa ihop, ägg, socker, kakao, grädde/mjölk. Riv ner resten av brödet i små bitar och låt vätskan suga in.
Smörj en liten form på ca 20X30cm. Lägg dom ljusa bitarna med indränkt rom i bottnen, på med dom chokladiga puddingbitarna, häll över resten av smeten och bryt sönder chokladkakan och stoppa ner bitarna lite här å där i puddingen. Strö över lite råsocker och in i ugnen i ca 20-30min, i 200 grader.

Serveras varmt med en boll eller två av gammeldax vanilj glass.

Ett tips är att låt denna svalna och stå i kylskåp över natten. Den var mycket godare då :)

6 kommentarer:

 1. Så smart och så tokgott det låter :-)

  SvaraRadera
 2. Brödpudding har jag aldrig hört talas om. Låter spännande. :-)

  SvaraRadera
 3. Oj det låter väldigt spännande. När jag var liten gjorde alltid mormor fattiga riddare på överblivet bröd, men godast blev de så klart på vetebröd ;)

  SvaraRadera
 4. Tänk, det där har jag hört talas om många gånger och alltid undrat vad sjutton det är?! Kul att du skriver om det så man får lära sig lite!! Hur blir konsistensen och hur smakar det? *nyfiken*

  Kram på dig! :)

  SvaraRadera
 5. Ja alltså hörrni.. Breadpudding eller vad det nu heter i England verkar ju vara populärt där och det verkar ju som att man kan göra på många olika sätt och med olika smaker. Nu hade jag ingen mjölk hemma för det skulle ha varit mycket mera vätska men det gick ju så här åxå.
  Dagen efter som sagt smakade den så ljuvligt chokladigt och en dutt rom här å där. rommen får man nog akta så att man inte får för starkt.. eller för många tussar med rom längst i botten ;)
  Detta är ju något man kan göra med vetedeg åxå. Gamla torra bullar eller dylikt. Men vitt bröd gick bra det åxå :)

  SvaraRadera
 6. Brödpudding låter spännande! :)

  SvaraRadera