söndag 20 mars 2011
Rom och Apelsin Cheesecake
Var riktigt sugen på cheesecake idag, eller varit i flera dagar :) Sen var jag även i stort behov av att köra lite skåprensning också och då är det ju kanon å kunna fixa ihop något gott :)
Så det blev en cheesecake med rom (sprit, inte essens) och apelsin sirap som jag gjort själv.
Den blev fin och hög :)
Och så typiskt när jag knäpper kortet så ramlar det sönder längst fram i spetsen, gubben höll på att dö av skratt *hmmpppfrrr*
Nå ska se om jag kan plita ner receptet, allt är ju trots allt på högt ;)
Cheesecake
½ paket digestive
1 pkt choklad krisp kakor
150 g smör
Kör kakorna i mixern så det blir fint och jämnt delat, precis så där som just du vill ha dom :)
smält smöret och blanda med kex smulorna. Häll upp dom i en form med löstagbara kanter. Tryck ut högt på kanten och ställ i kylskåpet medan du gör krämen.
Kräm
250 g mascarpone ost
600 g philadelfia os
2½ dl socker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
6 st ägg
en skvätt rom (går bra att byta ut till essens)
Vispa osten och sockret. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, salt och blanda ihop. Tillsätt sedan ett ägg i sänder och sist rom skvätten. Blev inte alls så god rom smak som jag hade hoppats så essens är nog mer värd att satsa på :)
Häll upp krämen i den nerkylda formen. Grädda längst ner i ugnen i ca 1h på 175 grader.
Kakan får skvalpa lite när man tar ut den, den sätter sig när den kallnar.
Apelsin sirap
ca. 1 dl apelsin saft
ca. 3 dl florsocker
Lite dåliga mått efter som jag bara tagit på "höft" måste klura ut ett exaktare recept känner jag ;)
Jag såg med ögat bara när den var klar ;)
Koka upp lätt under vispning. När den tjockar sig lite tar man av spisen och låter den svalna.
Den ska vara lite siraps aktig när den svalnar.
Men oj vad gott!!! :o)
SvaraRaderaLåter ju hur gott som helst....
SvaraRaderaDen blev så där härligt Amerikanskt stor och god :) Dock skulle jag nog hellre använt mig av rom essens för att få mer rom smak i den :) men god blev den iafl :)
SvaraRadera